U Hrvatsku stiže velika promjena vremena, očekuju nas pljuskovi, grmljavina i osjetno zahlađenje

Još danas prijepodne će u većem dijelu Hrvatske biti sunčano i iznadprosječno toplo. Poslijepodne stiže velika promjena vremena, pljuskovi, grmljavina i osjetno zahlađenje – temperature će pasti i za desetak stupnjeva.

Od sutra će biti svježije i dalje promjenjivo, od četvrtka i pretežno oblačno, često s kišom i pljuskovima, a najmanja vjerojatnost za njih bit će u utorak, prognozira za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a. Na Jadranu do utorka uglavnom suho, barem djelomice sunčano i razmjerno toplo. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo, a u utorak na sjevernom dijelu prolazno bura. Od srijede promjenjivo i nestabilno s pljuskovima i grmljavinom te svježije.

Meteoalarm je za danas za cijelo kopno izdao žuti alarm zbog grmljavinskih nevremena.

Detaljna prognoza za danas

Veći dio današnjeg dana na istoku Hrvatske bit će pretežno sunčan i topao. Poslijepodne i navečer uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina, osobito u zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12°C, a najviša dnevna između 24 i 26°C.

Podjednako toplo i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prijepodne prevladavati sunčano. Poslijepodne uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i jače izraženi. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorskim krajevima oblačnije, ponegdje uz pljuskove i grmljavinu. Uz obalu će puhati slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10°C, na moru između 12 i 14°C, a najviša dnevna uglavnom od 22 do 25°C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i toplo, ponegdje i vrlo toplo. U unutrašnjosti su uz umjeren razvoj oblaka ponegdje mogući pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom moru jugo, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12°C, uz obalu između 14 i 16°C, a najviša dnevna uglavnom od 23 do 27°C.

Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz najviše sunčanog vremena. Vjetar povremeno umjeren južni i jugozapadni.

Sljedećih dana nestabilnije, na kopnu i svježije

Na kopnu od ponedjeljka do srijede promjenjivo i nestabilno te svježije. Povremeno će biti pljuskova i grmljavine, osobito u ponedjeljak i srijedu, a u utorak će uglavnom izostati. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu u ponedjeljak i utorak djelomice sunčano te i dalje razmjerno toplo. U ponedjeljak će lokalnih pljuskova biti uglavnom na sjeveru, a u utorak na jugu. U srijedu promjenjivo s pljuskovima i grmljavinom. Vjetar većinom slab jugozapadni, u utorak na sjevernom dijelu prolazno bura, a u srijedu duž obale jugo.

Prema trenutnim sedmodnevnim prognozama, čini se da će ova promjena vremena trajati najmanje do iduće subote, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...