U travnju u Službi za kirurgiju održane edukacije iz područja minimalno invazivne kirurgije prsnog koša i debelog crijeva

Služba za kirurgiju Opće bolnice Zadar nastavila je uspješnu edukaciju kirurga iz Hrvatske i inozemstva. U suradnji društva Johnson & Johnson S.E. d.o.o. i Opće bolnice Zadar u travnju su održane dvije edukacije iz područja minimalno invazivne kirurgije.

Naime, 6. i 7. travnja 2023. godine na Odjelu za torakalnu kirurgiju održan je peti tečaj minimalno invazivne kirurgije prsnog koša – VATS. Na međunarodnoj edukaciji ”VIDEO-ASSISTED THORACIC SURGERY Workshop” organiziranoj uz vodstvo predavača izv. prof. dr. sc. Ivana Bačića, dr. med., specijalista opće kirurgije, užeg specijalista torakalne kirurgije, četvero torakalnih kirurga iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine prošlo je teorijsku nastavu i pokazne operacije nakon čega su im uručene diplome.

Nakon prekida uzrokovanog pandemijom nastavljena je i edukacija iz područja minimalno invazivne (laparoskopske) kirurgije debelog crijeva ”Laparoscopic Colorectal Course”. Prvi takav tečaj pod vodstvom Edgara Dominija, dr. med., specijalista opće kirurgije, užeg specijalista abdominalne kirurgije, održan je još 2019. godine za kirurge iz Sarajeva. Ovogodišnja edukacija održana je 24. i 25. travnja pod vodstvom prim. dr. sc. Jakova Mihanovića, dr. med., specijalista opće kirurgije, užeg specijalista abdominalne kirurgije i uz podršku novog voditelja Odjela za abdominalnu kirurgiju Ivana Rakvina, dr. med., specijalista opće kirurgije, užeg specijalista abdominalne kirurgije.

Na edukaciji su sudjelovali abdominalni kirurzi iz Opće bolnice Šibenik koji u svojoj bolnici rutinski izvode naprednu laparoskopsku kirurgiju žučnih vodova, ali planiraju uvesti i unaprijediti laparoskopske zahvate na debelom crijevu te su dva dana tečaja proveli asistirajući na operacijama koje su izvodili specijalisti abdominalne kirurgije, dr.Rakvin i dr.Mihanović. Na kraju tečaja polaznicima su dodijeljene potvrdnice uz želju za jačanjem suradnje između dviju županijskih bolnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...