Ulice Vlatka Mačeka, Šestanskog prolaza i Puta Kotlara gotove do 15. lipnja; Uređenje parka Kažimira Zankija i preko ljeta

Peripetije oko gradskog proračuna usporile su i realizaciju nekih infrastrukturnih projekata, pa sad, nakon što je isti deblokiran, Grad najavljuje nastavak tih radova. To, pak, znači da će se određeni projekti raditi i tijekom ljeta.

– Imamo napokon proračun za ovu godinu i sada smo u niskom startu. Vremena je malo, rokove diktiraju pravila javne nabave, tržište iz dana u dan donosi nove cijene materijala, radova… Već sam najavio kako ćemo ovih par mjeseci maksimalno opteretiti Odsjek za javnu nabavu, ali to je tako. Bit će godišnjih i na jesen… Uglavnom, kreće nam ugovaranje radova na uređenju parka uz Ulicu Kažimira Zankija. Vrhunski projekt koji će nam biti obrazac za uređenje urbanih šuma. Čeka nas i ugovor za nastavak izgradnje prometnice iznad belafuškog groblja Ulicom Jurja Križanića. Slijedi i raspisivanje javne nabave za rekonstrukciju Ulice Jakova Šubića od Cezana. Tu je i izgradnja 8. faze kolektora visoke zone. Radovi na izgradnji novog gradskog groblja u Crnom idu svojim tijekom, sada treba raspisati i natječaj za izgradnju grobnica, najavio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, najavio je kako će idućeg tjedna biti završena sanacija i rekonstrukcija Ulice Vlatka Mačeka, Šestanskog prolaza i Ulice Put Kotlara.

– To je također važan prometni pravac, jedan od ulaza u grad od strane juga. Projekt ide dobrom dinamikom. Uz to, još su nam se Elektra i drugi podizvođači uključili u realizaciju ovog projekta, ali se nadam da ćemo do kraja idućeg tjedna imati taj jedan prometni čep saniran i riješen, da neće više biti gužvi prilikom lijevih skretanja u Ulicu Put Kotlara i Šestanski prolaz. U ovom su trenutku na području grada Zadra iznimno su intenzivni radovi, svi su asfalteri i svi građevinari su angažirani. Ono što je bitno naglasiti da smo u rokovima, rok za realizaciju ovog projekta bio je 15. lipnja i bit ćemo do kraja idućeg tjedna u cijelosti gotovi, kazao je Kasap i, nadalje, najavio:

– Idući tjedan ide natječaj za nastavak izgradnje Križanićeve ulice, iznad belafuškog groblja. To je dio jedne nove transverzale grada Zadra koja presijeca grad, odnosno spaja istok i zapad grada. Sad se sav promet odvija Tuđmanovom ulicom, Domovinskog rata iznad Bagatovog igrališta, a sad otvaramo novi koridor koji ide preko Bulevara, Borka Šarlije Kese, Križanićevom, Jakova Šubića od Cezana i izlazi na Žmiriće. Očekujem da ćemo u iduće dvije godine rasteretiti sve ove koridore od Hrvatskog sabora, Domovinskog rata, Benka Benkovića i Tuđmanove ulice.

Jedan od projekata koji je također čekao rasplet priče oko proračuna je i uređenje parka Kažimira Zankija.

– Ovih će se dana također potpisati ugovor za rekonstrukciju parka Kažimira Zankija uz Ulicu Kažimira Zankija. Obzirom da smo imali peripetija s proračunom, idemo kroz ljeto raditi uređenje samog parka. Dobit ćemo jedan prekrasni rekreativni dio između ulice Kažimira Zankija i Novog Bokanjca. Osim samog zelenila i parka, tu će biti oprema. Zajedno sa skejterima i drugim udrugama smo iskristalizirali kako bi projekt trebao izgledati. Raspisat ćemo natječaj i krenuti u projektiranje ostatka parka prema Žmirićima i to će biti jedna zelena oaza iznad samog Vidikovca, a ispod Novog Bokanjca. Dva mjesna odbora će dobiti novi rekreativni prostor, najavio je Kasap.

No, za Ulicu Jakova Šubića od Cezana morao je biti ponovno raspisan natječaj, a riječ je o ulici u kojoj ide sustav odvodnje kroz Aglomeraciju. Nakon što ona bude gotova, uredit će tu prometnicu koja je dio tog cjelokupnog koridora. Raspisat će se i natječaj za 8. fazu kolektora Visoke zone, što je također iznimno važan projekt.

– Profil cjevovoda koji će se tu raditi je 2 metra. Cjelokupno područje sliva Puta Bokanjca kroz taj cjevovod ide u uvalu Maestral. Vrijednost projekta je 25 milijuna kuna i ide od rotora na Meladi preko Ulice Ivana Gundulića, Denisa Špike, Đure Sudete do same uvale Maestral. Zajedno sa Županijskom lučkom upravom potpisali smo koncesijski ugovor za postavljanje podvodnog cjevovoda u samu uvalu Maestral, a što je još važnije te dvije lučice su ostale jedine nepokrivene prostorno-planskom dokumentacijom i sad ćemo steći uvjeti da možemo ići u izradu urbanističkog plana uređenja za dvije komunalne lučice u kojima će naši građani uskoro dobiti uređene vezove. Plan nam je do kraja godine krenuti u raspis natječaja za ta dva plana kako bi došli do prometne dokumentacije, a onda sukladno mogućnostima kandidirali to prema sredstvima Europske unije ili Ministarstvu, priopćio je ovaj gradski pročelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...