Ulice Vlatka Mačeka, Šestanskog prolaza i Puta Kotlara gotove do 15. lipnja; Uređenje parka Kažimira Zankija i preko ljeta

Peripetije oko gradskog proračuna usporile su i realizaciju nekih infrastrukturnih projekata, pa sad, nakon što je isti deblokiran, Grad najavljuje nastavak tih radova. To, pak, znači da će se određeni projekti raditi i tijekom ljeta.

– Imamo napokon proračun za ovu godinu i sada smo u niskom startu. Vremena je malo, rokove diktiraju pravila javne nabave, tržište iz dana u dan donosi nove cijene materijala, radova… Već sam najavio kako ćemo ovih par mjeseci maksimalno opteretiti Odsjek za javnu nabavu, ali to je tako. Bit će godišnjih i na jesen… Uglavnom, kreće nam ugovaranje radova na uređenju parka uz Ulicu Kažimira Zankija. Vrhunski projekt koji će nam biti obrazac za uređenje urbanih šuma. Čeka nas i ugovor za nastavak izgradnje prometnice iznad belafuškog groblja Ulicom Jurja Križanića. Slijedi i raspisivanje javne nabave za rekonstrukciju Ulice Jakova Šubića od Cezana. Tu je i izgradnja 8. faze kolektora visoke zone. Radovi na izgradnji novog gradskog groblja u Crnom idu svojim tijekom, sada treba raspisati i natječaj za izgradnju grobnica, najavio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, najavio je kako će idućeg tjedna biti završena sanacija i rekonstrukcija Ulice Vlatka Mačeka, Šestanskog prolaza i Ulice Put Kotlara.

– To je također važan prometni pravac, jedan od ulaza u grad od strane juga. Projekt ide dobrom dinamikom. Uz to, još su nam se Elektra i drugi podizvođači uključili u realizaciju ovog projekta, ali se nadam da ćemo do kraja idućeg tjedna imati taj jedan prometni čep saniran i riješen, da neće više biti gužvi prilikom lijevih skretanja u Ulicu Put Kotlara i Šestanski prolaz. U ovom su trenutku na području grada Zadra iznimno su intenzivni radovi, svi su asfalteri i svi građevinari su angažirani. Ono što je bitno naglasiti da smo u rokovima, rok za realizaciju ovog projekta bio je 15. lipnja i bit ćemo do kraja idućeg tjedna u cijelosti gotovi, kazao je Kasap i, nadalje, najavio:

– Idući tjedan ide natječaj za nastavak izgradnje Križanićeve ulice, iznad belafuškog groblja. To je dio jedne nove transverzale grada Zadra koja presijeca grad, odnosno spaja istok i zapad grada. Sad se sav promet odvija Tuđmanovom ulicom, Domovinskog rata iznad Bagatovog igrališta, a sad otvaramo novi koridor koji ide preko Bulevara, Borka Šarlije Kese, Križanićevom, Jakova Šubića od Cezana i izlazi na Žmiriće. Očekujem da ćemo u iduće dvije godine rasteretiti sve ove koridore od Hrvatskog sabora, Domovinskog rata, Benka Benkovića i Tuđmanove ulice.

Jedan od projekata koji je također čekao rasplet priče oko proračuna je i uređenje parka Kažimira Zankija.

– Ovih će se dana također potpisati ugovor za rekonstrukciju parka Kažimira Zankija uz Ulicu Kažimira Zankija. Obzirom da smo imali peripetija s proračunom, idemo kroz ljeto raditi uređenje samog parka. Dobit ćemo jedan prekrasni rekreativni dio između ulice Kažimira Zankija i Novog Bokanjca. Osim samog zelenila i parka, tu će biti oprema. Zajedno sa skejterima i drugim udrugama smo iskristalizirali kako bi projekt trebao izgledati. Raspisat ćemo natječaj i krenuti u projektiranje ostatka parka prema Žmirićima i to će biti jedna zelena oaza iznad samog Vidikovca, a ispod Novog Bokanjca. Dva mjesna odbora će dobiti novi rekreativni prostor, najavio je Kasap.

No, za Ulicu Jakova Šubića od Cezana morao je biti ponovno raspisan natječaj, a riječ je o ulici u kojoj ide sustav odvodnje kroz Aglomeraciju. Nakon što ona bude gotova, uredit će tu prometnicu koja je dio tog cjelokupnog koridora. Raspisat će se i natječaj za 8. fazu kolektora Visoke zone, što je također iznimno važan projekt.

– Profil cjevovoda koji će se tu raditi je 2 metra. Cjelokupno područje sliva Puta Bokanjca kroz taj cjevovod ide u uvalu Maestral. Vrijednost projekta je 25 milijuna kuna i ide od rotora na Meladi preko Ulice Ivana Gundulića, Denisa Špike, Đure Sudete do same uvale Maestral. Zajedno sa Županijskom lučkom upravom potpisali smo koncesijski ugovor za postavljanje podvodnog cjevovoda u samu uvalu Maestral, a što je još važnije te dvije lučice su ostale jedine nepokrivene prostorno-planskom dokumentacijom i sad ćemo steći uvjeti da možemo ići u izradu urbanističkog plana uređenja za dvije komunalne lučice u kojima će naši građani uskoro dobiti uređene vezove. Plan nam je do kraja godine krenuti u raspis natječaja za ta dva plana kako bi došli do prometne dokumentacije, a onda sukladno mogućnostima kandidirali to prema sredstvima Europske unije ili Ministarstvu, priopćio je ovaj gradski pročelnik.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...