Za tri eura kupila tri kuće, pogledajte kako

Kada je Rubia Daniels prvi put čula za kuće koje se jeftino prodaju u Italiji, odmah je znala da ih mora otići pogledati.

“Bila sam zadivljena. To je bila jedna od onih stvari koje morate vidjeti kako biste se uvjerili da su stvarne”, kaže Daniels, koja živi u San Franciscu. “Istražila sam ponude i za tri dana sam imala avionsku kartu, unajmljeni auto i hotel”, prenosi N1. 

Nakon 10-dnevnog posjeta malenom sicilijanskom gradiću Mussomeliju u srpnju 2019. godine, Daniels je bila ponosna vlasnica tri oronule kuće koje je kupila za tek euro po kući.

Predstavnik organizacije Case 1 Euro, odgovorne za taj projekt u Mussomeliju, potvrdio je da je došlo do prodaja.

Daniels se prije 30 godina preselila u Kaliforniju iz predgrađa Brasilije, a rekla je da ju ovaj talijanski gradić podsjeća na dom iz djetinjstva.

“Svi su bili toliko prijateljski nastrojeni, željeli su popiti kavu sa mnom. Agenti su me prihvatili kao sestru – svaki dan su bili sa mnom”, prepričava Daniels.

Ne samo da ju je osvojila bogata povijest grada i njegovi stanovnici, već se i zaljubila u ideju da restaurira napuštene domove.

“To je koncept zaštite okoliša”, kaže Daniels, koja radi u solarnoj industriji. “Moramo prestati graditi i početi restaurirati stvari koje već imamo.”

Ima različite planove za svaku od tri kuće.

“Ovu na kojoj radim sada planiram pretvoriti u umjetničku galeriju. U drugoj ću živjeti. Treću kuću, koja će biti moj najveći projekt, želim pretvoriti u wellness centar kako bih nešto pružila zajednici”, govori.

Ova 49-godišnjakinja počela je restaurirati kuće krajem 2019., ali je morala zaustaviti projekt zbog pandemije.

“Dogodio se covid i nismo se smjeli vratiti pa sam s renovacijama ponovno krenula prošle godine”, kaže. Trenutno dio godine živi u San Franciscu, a dio u Mussomeliju, a svaki put kada stigne na Siciliju, tamo provede barem mjesec dana.

Dosad je završila eksterijere dvaju kuća, ali nije počela s radovima na trećoj.

Daniels nije jedina osoba koja je iskoristila očajničke pokušaje Italije da ponovno nađe stanovnike za svoje uspavane, prazne gradiće.

Godine 2021., devet sela na jugu Italije ponudilo je milenijalcima 33.000 dolara da se presele tamo, pod uvjetom da pomognu u obnavljanju stanovništva. Sela su – redom u regiji Calabria – ponudila ljudima mlađima od 40 godina čisti novac za preseljenje. Sela u ponudi uključuju Civitu na liticama i Aietu na obali.

Ono što su sela imala zajedničko jest manje od 2.000 stanovnika i opasnost da će se u tek nekoliko godina pretvoriti u gradove duhova.

Regija Calabria u ljeto 2020. ponudila je domove za 1.14 dolara u selu Cinquefrondi. Dvanaest kuća stavljeno je u prodaju po toj cijeni u očajničkoj utrci da se oživi grad.

Godine 2019., Cammarata – grad u središnjoj Siciliji – besplatno je dijelio domove svima koji su se tamo željeli preseliti. Gradonačelnik Vincenzo Giambrone rekao je da je to dio napora da se grad “ne pretvori u ruševine.”

Ipak, nije baš jednostavno preuzeti kuću za jedan dolar. Insiderov novinar Tom Murray kaže da se tu radi o kućama koje su u vrlo lošem stanju i kojima su potrebne kompletne renovacije kako bi se u njima moglo živjeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...