Nastavlja se opasno vrijeme! Za dio naše županije za utorak izdani crveni i narančasti alarm

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za utorak crveno i narančasto upozorenje zbog vjetra i obilne kiše, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Crveno upozorenje izdano je za Velebitski kanal zbog moguće jake i vrlo jake, tijekom noći i jutra mjestimice olujne bure. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, javlja DHMZ.

Za područje karlovačke regije izdano je narančasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom oborine više od 80 mm.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozorava DHMZ.

Također, narančasto upozorenje izdano je za Zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić zbog moguće pojačane do jake, mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h) te područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije gdje se očekuje jako i vrlo jako jugo, mjestimice moguće i olujno jugo, s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, piše DHMZ.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...