Započeo STEM tjedan; Do nedjelje na Trgu pet bunara brojne radionice i aktivnosti za djecu i mlade

U sklopu provedbe projekta “darZaSystem – STEMiziraj se!” u Zadru se od 22. do 28. svibnja održava STEM tjedan. Dio je to projektnih aktivnosti na unaprjeđenju suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija, te povećanju broja aktivnosti kojim se popularizira STEM u općoj populaciji s naglaskom na djecu i mlade.

Zadarski Trg pet bunara, tako, ovog tjedna postaje velika STEM pozornica na kojoj će se održati brojne radionice i aktivnosti za sve one koji žele saznati više o STEM vještinama.

– Grad Zadar već dugi niz godina brine o darovitoj djeci. Cilj je, naravno, i učenje kroz ove STEM vještine da se uključe što veći broj djece, odnosno polaznika. Želimo se kroz ove programe približiti i onim najmlađima, opremati malo i vrtiće, pripremati određene pilot projekte. Dolazi novo vrijeme, nova budućnost, nove tehnologije i da tu djecu pripremamo za drugačiji život nego što smo možda mi imali. Očekuje nas intenzivan tjedan. Koliko vidim, ovdje se dobro pripremilo, zahvalio bi se Udruzi Robotik koja je nositelj ovog projekta i našem partneru Sveučilištu koji je sudionik tog dijela. Želimo da posluži i dobro vrijeme, rekao nam je uvodno zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Na pitanje bi li on nešto na tim radionicama mogao naučiti, odgovorio je:

– Čovjek uči dok je živ. Vjerujem da bih sigurno nešto naučio. Ako uhvatim vremena, dapače, možda ću i obići, ali naša cijela generacija je u prelaznim vremenima tako da me čekalo kroz život i u bolnici gdje su se uvodile nove tehnologije iz nekih starih vremena pa smo učili sve informatičke stvari da bi se poboljšalo liječenje, pa tako i ovo.

Ova manifestacija, u organizaciji Grada Zadra i Udruge za robotiku, inovativnost i kreativnost “ROBOTIC” koja je i nositelj projekta, zamišljena je kao središnja aktivnost za popularizaciju STEM vještina i znanja za sve građane grada Zadra. Uz više od 40 radionica i aktivnosti prezentirat će se što su sve kreativni mladi ljudi i djeca sposobni izraditi koristeći znanja i vještine iz STEM područja. STEM obuhvaća vještine iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

– STEM tjedan je aktivnost za širu javnost kojom ćemo prezentirati naš projekt i općenito STEM aktivnosti, ali i pokušati popularizirati STEM od najmlađe dobi pa do starijih ljudi. Bit će stvarno dosta aktivnosti za mlade, za djecu, robotika za vrtićku dob, astro vrtić, znači astronomija, matematika, biologija, kemija, stvarno je bogat program. Rekao bih da nije dovoljno tih sadržaja u Zadru. Mi kao udruga radimo redovne radionice s djecom od 5, 6 godina pa dalje, radimo redovno kroz cijelu školsku godinu. Volio bih da toga ima više, djeca se jednostavno “upecaju” na to i vrlo brzo napreduju i uče vrlo brzo, kazao nam je Anto Marjanović, predsjednik udruge Robotic.

– Mogu izraziti zadovoljstvo što se današnji događaj događa u Zadru i on je samo jedan dio svega onoga što smo u posljednje vrijeme napravili na STEM području, a rekao bih i šire, na području darovitosti i na području izvannastavnih aktivnosti. Slikovito govoreći, iz Dana izvannastavnih aktivnosti prije korone zapravo se, po mom mišljenju, sve ovo “izleglo” jer su Dani izvannastavnih aktivnosti bili jedan od najvećih događaja kad su u pitanju osnovne škole i njihov zajednički nastup prema vani, smatra Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.

Osim toga, najavio je i kako 25. i 26. svibnja 25 mladih matematičara ide na Festival matematike i svi su oni članovi Centra izvrsnosti za matematiku koji djeluje u gradu.

– Kroz projekt STEM county i STEMiziraj se došlo je oko 1.300.000 eura, to je ogroman novac. STEM county je pojedinačno milijun eura, to je najveća financijska omotnica koja je za izvannastavne aktivnosti došla, ne samo u grad Zadar nego i cijelu Zadarsku županiju i šire. To je jedan potencijal koji nas ohrabruje u svemu tome jer sve gradske škole u tome sudjeluju, škole će biti dodatno opremljene, pet županijskih škola sudjeluje u tome. Vrlo je važan jedan moment da naša Osnovna škola Voštarnica sudjeluje u tome jer nije smisao u tome da sudjeluju, u konačnici, najbolji nego da svi dobiju jedan mali poticaj i da svi rastu, naglasio je Nekić.

Tijekom ovog tjedna na Trgu pet bunara sve posjetitelje očekuje bogat sadržaj i brojne aktivnosti poput pokaznih radionica, debata do predstave.

Inače, projekt “darZA sySTEM – STEMiziraj se!” ukupne vrijednosti 2.630.853,75 HRK sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.236.225,69 HRK i Državnog proračuna u iznosu od 394.628,06 HRK u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za financijsko razdoblje 2014. – 2020., poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a, a provodi se od 30.12.2021. do 30.12.2023. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...