Zbog kapiju za oči ljudima amputirane očne jabučice, no to nije najgori mogući scenarij

Četvrta osoba umrla je u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što se zarazila bakterijom Pseudomonas aeruginosa, koja je otporna na lijekove i povezuje se s kapima za oči, prenosi N1.

Potvrdio je to američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a poznato je kako je s ovom bakterijom pronađenom u kapima, povezano čak 14 nedavnih slučajeva gubitka vida i još četiri slučaja enukleacije, odnosno kirurškog uklanjanja očne jabučice.

Dosad je evidentirana 81 osoba u 18 američkih saveznih država s nizom simptoma koje je prouzročila bakterija Pseudomonas aeruginosa.

Žena s Floride tužila je proizvođača kapi za oči, nakon što su joj liječnici zbog jake upale morali ukloniti jedno oko.

Njezina odvjetnica Natasha Cortes izjavila je kako vjeruje da ima puno više onih koji su bili zaraženi, a da toga nisu bili svjesni. Smatra kako se bakterija razvila jer u kapima nije bilo konzervansa.

Agencija CDC je prvi put upozorila na problem u siječnju ove godine.

Šta je Pseudomonas aeruginosa?

Pseudomonas aeruginosa je agresivna bakterija koja se nalazi u cijelom okolišu, uključujući vodu, tlo i ljudski otpad.

Stručnjaci kažu da može ući u kapi za oči putem kontaminacije okolišnim tvarima tokom rukovanja. Bakterija je otporna na većinu antibiotika i posebno je opasna u zdravstvenim ustanovama te za ljude s oslabljenim imunološkim sistemom.

Koji su simptomi infekcije oka na koje treba paziti?

Osobe koje koriste kapi za oči trebaju obratiti pažnju na simptome kao što su žuti, zeleni ili prozirni iscjedak iz oka, kao i ako osjećaju bol ili nelagodu u oku, crvenilo oka ili kapka te onaj neugodan osjećaj da im u oku nešto smeta. Također pažnju treba obratiti na povećanu osjetljivost na svjetlost i zamagljen vid.

Američki CDC upućuje one koji imaju takve simptome, a upotrijebili su jednu od dvije sporne vrste kapi za oči da odmah potraže liječničku pomoć dok se ljudi koji nemaju simptome ne trebaju testirati na moguću infekciju.

“Ako je zaista upala bakterijska, pregled oka će to utvrditi, jer postoje određene kliničke značajke koje možemo vidjeti, a koje bi sugerirale prisutnost bakterija i stupanj infekcije”, rekao je Dave Patel, oftalmolog u Mayo klinici u Phoenixu, za The Washington Post.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...