Znate li kad zamijeniti isteklu osobnu? Evo koliko građana ima taj problem

S prestankom epidemije koronavirusa, građani su dužni podnijeti zahtjeve za izdavanjem novih osobnih dokumenata u najbližoj policijskoj upravi.

Trenutno je u Hrvatskoj isteklo 223.015 osobnih iskaznica, 377.693 putovnice, 72.300 vozačkih dozvola i 29.590 oružanih listova. Starije osobe bi trebale pripaziti na to kad im je izdana osobna iskaznica te vrijedi li 40 godina ili trajno, prenosi Mirovina.hr.

Protekloga četvrtka Vlada je službeno proglasila kraj epidemije koronavirusa. S tim su sve epidemiološke mjere prestale biti obvezne te su postale preporuke. No, puno je važnija vijest da prestaje i odredba o produljenom trajanju osobnih dokumenata, poglavito osobnih iskaznica, kojima je tijekom epidemije istekao rok važenja.

Ministarstvo unutarnjih poslova, u čijoj je nadležnosti izdavanje osobnih dokumenata, već neko vrijeme upozorava građane da podnesu zahtjeve za izdavanje novih dokumenata. S odlukom od četvrtka su dužni to učiniti najkasnije do 10. lipnja, kako ne bi riskirali nepotrebne novčane kazne.

Iz MUP-a su nam otkrili kko je trenutno prolongiran rok važenja za 223.015 osobnih iskaznica, 377.693 putovnice, 72.300 vozačkih dozvola i 29.590 oružanih listova. Svi ti dokumenti morat će biti zamijenjeni u manje od mjesec dana. Srećom, dugotrajno čekanje u policijskim postajama moguće je izbjeći korištenjem aplikacije Redomat.

Kako su pojasnili iz MUP-a, nije nužno podnositi zahtjeve za nove putovnice ili vozačke dozvole, osim ako građani ne namjeravaju putovati u inozemstvo ili voziti. No, osobne su iskaznice obvezne za svakoga te će oni koji ih nisu produžili dobiti kaznu od 60 eura.

Posebno pažljive trebaju biti starije osobe. Naime, osobne iskaznice s trajnim rokom važenja koje su izdane do 2. kolovoza 2021. osobama u dobi od 65 godina te iskaznice s rokom važenja koje su od istog datuma izdane osobama u dobi od 70 ili više godina ne moraju se zamijeniti novim dokumentima.

No, osobne iskaznice s trajnim rokom trajanja prestaju važiti 3. kolovoza 2031. godine, osim u slučaju da su njihovi nositelji 2. kolovoza 2021. već imali 70 i više godina starosti. Dio je to preuzimanja uredbi Europske unije kojima se jača sigurnost osobnih isprava građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...