Žuvela, supredsjednik nove stranke u Hrvatskoj: “Nema meni tko iz Zagreba govoriti kakva je situacija u Zadru”

U Hrvatskoj je osnovana nova stranka, AP – Akcija za promjene.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić izabran za predsjedavajućeg supredsjednika.

Za supredsjednike stranke izabrani su i Goran Aladić, Ksenija Krivec Jurak te zadarski ginekolog, županijski vijećnik Ivica Žuvela.

Svako moje htijenje nalazi se u nazivu stranke, a to su promjene. Ne samo promjena u vlasti, nego i promjena paradigme politike kakvoj svjedočimo zadnjih 30 godina. Na pragu toga smo da mijenjamo cijeli politički sustav. Ne mislim pritom na sustav izbora, već pristupa politike, prvenstveno pojedincu. Uključivom, nevezanom za stranačke boje, svjetonazore, nisu nam bitne te osobne stvari pojedinca, bitno nam je da li je netko stručan, voljan, sposoban i na kraju krajeva dovoljno empatičan da se bavi politikom. Na koncu, mislimo da politika treba biti servis građanima, a ne svrha sama sebi. Mi smo i dalje svi nezavisni, po statutu stranke ona ne sudjeluje na lokalnim i regionalnim izborima. Nema meni tko iz Zagreba govoriti kakva je situacija u Zadru, kazuje nam Žuvela.

Po stranačkom statutu, AP nema predsjednika, nego četiri supredsjednika koji obnašaju funkciju predstavljanja i zastupanja stranke te zagovaraju stavove i politike sukladno programu i smjernicama.

Supredsjednici se rotiraju, strankom ne upravlja jedan čovjek ili tek nekolicina ljudi. Sve odluke malog vijeća koje je sastavljeno od petero ljudi idu kroz odluke velikog vijeća koje ima 21. člana, a bitne odluke će ići na skupštinu. Koliko god je nama stranka potrebna kao format da bi sudjelovali jednoznačno na nacionalnoj razini, toliko smo za to da se što manje odlučuje u samoj stranci o stvarima koje se tiču lokalnih razina. AP nema podružnice, svako zna odakle dolazi i koji je rezultat polučio u svojoj sredini i kada govorimo o nacionalnoj razini, svatko će biti predstavnik te stranke u svojoj sredini, objašnjava Žuvela.

Članovi AP zalagat će se da Hrvatska bude socijalna zemlja, zemlja koja će tehnološki biti u korak s najrazvijenijim zemljama te koja će imati dobar zdravstveni sustav i kvalitetno obrazovanje. Ne žele da ih sputava stranački klijentelizam.

Upornim podjelama već 30 godina na lijeve, desne, crvene, žute, zelene, nemam ni ja pojma koje, stvara se diskrepanca u narodu, a to paše samo onima kojima je vlast bitna, jasan je Žuvela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...