124.000 građana javilo se HZZO-u radi provjere statusa, što s ostalima?

Četvrtak je zadnji dan kada se građani, koji su osigurani kao nezaposlene osobe a ne vode se na Zavodu za zapošljavanje, mogu javiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) radi provjere svog statusa, a to je dosad učinilo njih više od 124 tisuće, doznaje se u HZZO-u, a prenose agencije.

Dosad se javilo 124.040 osoba, kako bi regulirale svoj status osiguranika, a konačan broj bit će poznat u petak, potvrdio je za Hinu glasnogovornik Zavoda Nenad Korkut.

Naime, od 1. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje propisuju nezaposlenim osobama obvezu provjere njihova statusa ako su imale prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj.

Ukoliko se osobno ne jave HZZO-u zaključno s 29. lipnjem, a potom jednom u tri mjeseca, HZZO će ih odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja.

Drugim riječima, ostat će bez zdravstvenog osiguranja.

Procjene iznesene u medijima su da zdravstveno osiguranje ima barem 260.000 osiguranika više nego što je stanovnika u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno su u Hrvatskoj registrirane 97.774 nezaposlene osobe.

Zbog provjere statusa HZZO-u su se dužne javiti osobe kojima prestaje radni odnos, one koje su završile školsku godinu ili navršile 18 godina, kao i osobe nakon prijevremenog prestanka služenja vojnog roka, otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznene ili nakon liječenja.

Nakon prve provjere statusa, te će se osobe i dalje morati osobno javljati u HZZO jednom u tri mjeseca radi daljnje redovite provjere okolnosti na temelju kojih im je utvrđen status, osim za vrijeme dok se vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Osigurane osobe koje su na dan stupanja na snagu Zakona imale prijavljen privremeni odlazak izvan Hrvatske, taj status zadržavaju najduže 90 dana od dana njegova stupanja na snagu te će ih HZZO istekom toga roka odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti i bez donošenja rješenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...