Danas se testiraju SMS-ovi sustava za uzbune, evo kada ćete vi dobiti poruku

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) prvi će put u stvarnim uvjetima biti testiran danas slanjem SMS-a svim korisnicima domaćih mobilnih mreža, kao i onima u roamingu.

SRUUK je uveden s ciljem pravovremenog obavještavanja o kriznoj situaciji, ali i uputama za postupanje u ugroženom području putem mobitela i drugih modernih tehnologija.

Testne poruke će slati HT, A1 i Telemach. SMS pošiljatelja HR112ALERT bit će sljedećeg sadržaja: “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK.”

Testiranje počinje u 9 sati

Testiranje sustava počinje u 9 sati slanjem SMS-a korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije.

Nastavlja se u 10 sati za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10:30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testni SMS dobit će od 11 sati, dok će pola sata kasnije, testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Za građane Zagreba slanje SMS-a počinje u 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem SMS-a korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, doznaje se u Civilnoj zaštiti. Zbog testiranja SRUUK-a danas se iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...