Mate Janković na Burger festivalu: “Treba napraviti jako dobar posao s hrvatskim formatom street fooda”

Otvorenje prvog Burger festivala u Zadru, onog na rivi, bila nam je prilika za susret s poznatim hrvatskim chefom Matom Jankovićem koju, dakako, nismo propustili.

Iako više nije toliko medijski eksponiran u odnosu na vrijeme dok  je bio član žirija poznatih televizijskih kulinarskih showova, Janković je i daje poznat po svom radu. U Zadar je stigao zajedno sa svojim Burger institutom koji predstavlja njegovu afirmaciju street fooda.

– Danas je otvorenje Burger festivala i red je da se čovjek pojavi kad je prvi dan festivala. Iza toga ostaje jedan jako dobar tim koji će odraditi posao do kraja. Ja ću se pojaviti još koji put, ali nenajavljeno. Dakle, prvi put u Zadru Burger festival i lokacija je svakako predivna, još nismo imali prilike biti s Burger festivalom tako blizu moru tako da se nadam lijepoj posjeti i mislim da će Zadru biti jako interesantno sve ovo što ćemo pripremiti i mislim da će im biti jako dobra zabava, najavio je Janković.

Obzirom da se radi o Burger festivalu, naši će sugrađani, ali i brojni gosti, moći probati jako puno burgera.

– Svaka kućica ima svoj koncept i svaka kućica ima neku svoju viziju što je burger ili kako treba izgledati, tako imamo i mi svoju. Evo tu je classic, smokey, peperjack i bacon, Jalapeño, da ne nabrajamo milijun i jedan sastojak koji ide unutra. Svakako pozivamo ljude da probaju ne samo naše burgere već i burgere naših kolega. Ovo je ipak jedan obiteljski festival i mi već jako dugo surađujemo i imamo jako dobre odnose, kazao nam je poznati hrvatski chef.

Popularizacija burger kulture, odnosno općenito street food kulture, traje već nekoliko godina.

– Rekao bih da se to dogodilo u Zagrebu početkom 2010. godine i onda su ti burger barovi počeli nicati kao gljive poslije kiše. Načelno, mislim da je to jako dobar proizvod i mislim da je globalno popularan i mislim da smo napravili jako dobar posao s njime. Isto tako, smatram da treba napraviti jako dobar posao s nekakvim hrvatskim formatom street fooda, to je tek na ovoj generaciji da zapravo stvori, smatra Janković.

No, što se tiče fine dininga, Janković kaže kako je to iza njega.

– Fine dining ja za mene već zanemaren, apsolutno me ne zanima bavljenje time. Zanima me bavljenje nekakvim smirenijim i opuštenijim tipom posla, fine dining je užasno stresan i formalan i više me u životu ne zanima bavljenje gastronomijom na taj način. Iza aspekta gosta svakako, iz aspekta poslodavca – nikako, otkrio nam je.

– Kulinarski sam se orijentirao na svoj tapas bar koji jako lijepo radi, jako sam zadovoljan njime, stvorili smo jako lijepu priču u ovih godinu i nešto dana što smo otvoreni i imamo jako dobar tim i jako fine suradnike s kojima je svaki dan užitak raditi. Otvarat ćemo u budućnosti još stvari, ali ne treba se zalijetati, treba posložiti priču pa onda pričati o tome. Za sad je u pitanju taj Burger institut i Sol, a što budućnost nosi, ne znam, vidjet ćemo. Sol će svakako biti u fokusu još jako dugo godina.

Osim fine dininga, još ga nešto više ne zanima, a to je sudjelovanje u kulinarskim showovima.

– Mene više nikakva medijska pojavljivanja ne zanimaju u životu. Prvo, od njih se ne da živjeti nego se da živjeti od nekakvog konkretnog posla, a drugo, imam ja godina u guzici, ne bih se trebao pojavljivati na televiziji, to trebaju raditi mlađi, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...