Namirnice koje treba izbjegavati za doručak – povećavaju upale u tijelu

Balansiran doručak važan je za vaše zdravlje. Prava hrana za doručak može vašem tijelu pružiti korisne hranjive tvari, vitamine i minerale koji će vam pomoći početi dan na najbolji mogući način.

Međutim, postoje namirnice za doručak koje su (iako su okusom primamljive) nezdrave, a ove namirnice za doručak mogu doprinijeti upali u vašem tijelu.

Upala se stalno javlja prirodno. Ako se porežete na papir, vaš prst postaje crven, natečen i tada počinje zacjeljivanje. To je imunološki odgovor tijela za kontrolu krvarenja i sprečavanje infekcije u rani.

Budući da upala ponekad može biti reakcija koja je zapravo preteča izliječenja, ne želite je spriječiti u svim situacijama. Problem se javlja kada imate kroničnu upalu. Ova vrsta upale se javlja kontinuirano tijekom vremena. Na primjer, reumatoidni artritis je oblik kronične upale jer upaljene stanice napadaju zglobna tkiva, što rezultira kroničnom nelagodom i bolom.

Sve u svemu, kronična upala je povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, bolesti srca i moždani udar.

Također, upale su pod utjecajem načina života kao što su prehrana, stres, san i vježbanje. Na primjer, sjedeći način života, kronični stres, nedovoljno spavanja i konzumiranje visoko obrađene prehrane pune zasićenih masti, natrija i dodanog šećera, povećavaju rizik od kronične upale. Kada je u pitanju vaša prehrana, možda redovno jedete neke namirnice koje mogu doprinijeti većoj upali, a to se može odnositi na ono što jedete za doručak svaki dan.

Sendviči

Kada je u pitanju sprečavanje upala, liječnica Amy Goodson predlaže ograničavanje namirnica koje sadrže mnogo dodanog šećera i zasićenih masti.

– Zasićene masnoće koje se nalaze u sendvičima, pecivima, pečenim proizvodima i većini smrznutih namirnica za doručak mogu doprinijeti povećanju kolesterola i upala ako se konzumiraju redovno tijekom dužeg vremenskog perioda, a to je posebno slučaj ako je prehrana pojedinca niska, kaže Goodson.

I ne samo to, već neka brza hrana dolazi s transmastima, još jednom vrstom masti za koju se zna da je direktno povezana s većim nivoima upale u tijelu. Svjetska zdravstvena organizacija predlaže potpuno izbjegavanje transmasti ako možete.

Ako je ipak sendvič vaš prvi izbor, odaberite onaj napravljene od nemasnog mesa i kruha od cjelovitih žitarica.

Instant zobena kaša s okusom

Također, na listi skrivenih inflamatornih namirnica je i omiljeni klasik: instant zobena kaša. Međutim, stručnjaci upozoravaju da brže ne znači uvijek bolje.

Zobena kaša je puna zdravih vlakana, vitamina i ugljikohidrata. No, ovakve vrste sadrže dodane šećere što može doprinijeti upali.

Kako biste smanjili upalu držite se zobenih pahuljica bez okusa i dodajte svježe bobice i malo javorovog sirupa za dodatni okus.

Muffini

Popularnost peciva za doručak kao što su muffini ili krafne je to što su ukusna, brza i lako se jedu u žurbi. Nažalost, često mogu sadržavati velike količine sastojaka za koje se zna da izazivaju upalu kada se konzumiraju u velikim količinama.

“Mnogi muffini su puni dodatog šećera, zasićenih masti i drugih pro-upalnih sastojaka. Iako muffini mogu zvučati zdravo, ovisno o tome kako su napravljeni, oni nisu baš sjajan izbor za ljude koji pokušavaju smanjiti upalu.”

Također, otkriveno je da bijelo brašno ima proupalne učinke, prenosi N1.

Prerađeno crveno meso

Meso za doručak kao što je kobasica, savršen je prilog uz kajganu i omiljenu šalicu kave. Nažalost, ovi prerađeni proizvodi od crvenog mesa neće učiniti nikakvu uslugu vašem tijelu kada je u pitanju upala.

Kobasice sadrže mnogo spojeva koji se nazivaju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGEs). Ovi spojevi su povezani s višim razinama upale i prate se do kronične bolesti i specifičnih vrsta raka. Omiljeno meso za doručak ne treba u potpunosti izbjegavati, ali možete se ograničiti na posebne prilike.

Bijeli kruh

Nema ništa tako ukusno kao komad tosta s toplim putrom ujutro. Međutim, nažalost, bijeli kruh se radi od bijelog brašna koje se brzo probavlja i može ostaviti osjećaj gladi za sat ili dva. Bijelo rafinirano brašno povezano je s povećanim razinama upale.

Cjelovite žitarice su povezane sa smanjenom upalom, manjim rizikom od kroničnih bolesti, kao i drugim zdravstvenim prednostima poput gubitka težine.

Palačinke

Palačinke i vafli obično su koncentrirani izvor bijelog brašna i dodanog šećera i često imaju vrlo malo proteina ili vlakana kako bi uravnotežili šećer. Osim toga, tko ih ne voli preliti sirupom i šlagom? Ova kombinacija je, nažalost, recept za inflamatornu katastrofu.

S vremena na vrijeme, odabir palačinki nije problem. Međutim, ako se redovno oslanjate na njih za brzo povećanje energije ujutro, možda je vrijeme da ih zamijenite za nešto uravnoteženije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...