Nijemci izračunali: “Hrvatska skuplja od Turske, Grčke, Portugala i Španjolske!”

Godišnji odmor na jugu Europe je za Nijemce uglavnom jeftiniji nego ljetovanje u domovini. Ponekad i znatno jeftiniji. To pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) koji je usporedio troškove gastronomskih usluga i hotelskih smještaja u europskim zemljama.

Porast troškova energije i hrane utječe na smanjenje raspoloživog budžeta brojnih ljudi u Njemačkoj za turistička putovanja, naglašavaju njemački statističari. „No, posebice u južnoeuropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Europe je razina cijena gastronomskih ili hotelskih usluga znatno niža nego u Njemačkoj“, dodaje Destatis, prenosi Tportal.
vezane vijesti
Razina cijena u Turskoj i Albaniji je bila najniža među državama koje je „pročešljao“ Savezni ured za statistiku. U obje te zemlje su cijene turističkih usluga bila za 56% manje nego u Njemačkoj. U Portugalu i na Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28% niži nego kod kuće, piše Deutsche Welle.

U Španjolskoj, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u ožujku ove godine (mjesec u kojem je Destatis analizirao cijene) plaćalo u prosjeku 18% manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i na Cipru – 17% manje. U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21%. A još povoljnije su cijene bile u Crnoj Gori i Rumunjskoj – gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46% jeftinije nego u Njemačkoj. Hrvatska je, sudeći po navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španjolske.

Što se tiče zemalja na jugu Europe, od svih u kojima je Destatis analizirao cijene najskuplja je bila Italija. Ali i na Apeninskom poluotoku je, tvrde njemački statističari, razina cijena u hotelima ili restoranima u istraženom razdoblju bila pet posto niža nego u Njemačkoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...