NK Zagora Unešić izdala oštro priopćenje: “Ne želimo ni pomisliti da ulazak privatnih investitora u HNK Zadar, ima za posljedicu nasilno guranje istog kluba u veći rang!”

Na temelju provedenog postupka ocjene ispunjenja kriterija za 2. NL za natjecateljsku sezonu 2023./2024., te odluke Komisije za natjecanje o neispunjavanju istih od strane NK Zagora Unešić, Klub je izdao priopćenje kojim želi navijače i javnost obavijestiti o nekim nepobitnim činjenicama:
“NK Zagora ima 132 registrirana nogometaša u omladinskom pogonu kluba (za ispunjenje kriterija potrebno 100), koji su raspoređeni u 5 dobnih kategorija u klubu (mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti, juniori, B momčad), te 30 registriranih seniora, što ukupno čini 162 registrirana igrača u COMET sustavu HNS-a. Također, NK Zagora posjeduje ugovor o suradnji sa NK DOŠK Drniš, kojemu po ugovoru iz srpnja 2022. godine ustupa svoju kategoriju početnika, te je istu kategoriju početnika prijavila za novu natjecateljsku sezonu 2023./2024. pod svojim imenom NK  Zagora Unešić.
Također, NK Zagora ima i svoju B momčad koja nastupa u županijskoj ligi Šibensko-kninske županije, te pomaže klubovima u svojoj okolici (NK Mihovil, NK DOŠK, NK Rudar), sve u cilju kako bi se navedena liga održala. NK Zagora na taj način vlastitim resursima pomaže nogomet u Šibensko-kninskoj županiji, te je zajedno sa našim predsjednikom Mariom Paićem jedan od najbitnijih faktora pomoći Nogometnom Savezu Šibensko- kninske županije.
lz gore navedenih činjenica, razvidno se zaključuje da se NK Zagora Unešić godinama ponaša kao partner Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) kroz navedenu pomoć svom matičnom savezu. Bitno je navesti, da NK Zagora zadovoljava sve kriterije za natjecanje u 2. NL HNS-a, po zakonu koji je donesen 2021. godine. Međutim, tijela HNS-a, 02.08.2022. godine donose akt u kojem piše, kako je kriterij za 2. NL i momčad početnika koji moraju nastupati pod imenom kluba tražitelja licence, te se drže  zakona kojeg su donijeli tijekom natjecateljske godine, i zanemaruju statut HNS – a, u kojem uredno piše da natjecateljska godina traje od 01.07. tekuće godine do 30.06. sljedeće godine, i da akti doneseni tijekom natjecanja ne mogu biti validni za tekuću sezonu.
Istovremeno, tijela HNS-a, protivno aktima Hrvatskog nogometnog saveza, u proces licenciranja stavljaju HNK ZADAR, iako navedeni klub na to nema pravo zbog pravila TRI GODINE UEFE da klub mora imati tri godine u natjecanju pod HNS-om, da bi se stavio u proces licenciranja.
NK Zagora Unešić je u protekle dvije godine uložila sredstva u iznosu od preko 300 tisuća eura za podizanje infrastrukture na stadionu (nova zgrada uprave kluba, uređenje svlačionica), te u proteklih mjesec dana preko 100 tisuća eura (uređenje stadiona), a sve kako bi stekla infrastrukturne uvjete za 2. NL, ponosni smo što trenutno imamo infrastrukturu i za veći rang od 2.NL. Bitno je napomenuti, da su navedena sredstva od članova i sponzora kluba, a ne novac iz općinske ili državne blagajne.
NK Zagora Unešić ima oko 600 članova s godišnjim pretplatama, te mnogo simpatizera, raste kao klub iz godine u godinu, s ciljem da bude lokomotiva koja će pokrenuti razvoj ovog lijepog, ali zapuštenog kraja. NK Zagora ne može i neće dopustiti da o njenoj sudbini, kao član Komisije za natjecanje HNS-a odlučuje čovjek sa pravomoćnim kaznenim presudama za gospodarski kriminal u Republici Hrvatskoj. Nećemo dopustiti da isti gospodin našem djelatniku u telefonskom razgovoru kaže citiramo: “Čekao sam osam godina da se osvetim tebi i tvome klubu”, i da to prođe nekažnjeno. Nećemo dopustiti da lokalni šerifi bez ikakvih funkcija, ali bliski određenim strukturama u HNS-u, godinama određuju što će i kako će biti.
Odvjetnički tim NK Zagore svim pravnim sredstvima će zaštititi klub, te će poduzeti pravne korake prema HNS-u, i ljudima koji ne poštuju zakon, te će o svim koracima koje poduzima naš odvjetnički tim biti upoznat Ured Predsjednika Vlade RH, Ured Predsjednika RH, Ministarstvo Uprave RH, Ministarstvo Turizma i Sporta RH, Hrvatski Olimpijski Odbor, te Sportski Sud u Lausanni. Također, odvjetnički tim našeg kluba uložiti će Žalbu na ovu odluku u propisanom roku Izvršnom Odboru HNS-a, i tijelima koja su donijela ovakvu odluku protiv nogometa.
Ne želimo ni pomisliti da ulazak privatnih investitora u HNK Zadar, ima za posljedicu nasilno guranje istog kluba u veći rang, na štetu NK Zagore, koja je to zaslužila na zelenom terenu suverenim sportskim rezultatom i prvim mjestom, kao i rezultatima naše Uprave koja je klub dovela na ovaj sportski i infrastrukturni nivo. Kao sportaši, nogometni djelatnici, poduzetnici, sponzori i navijači, ne možemo podnijeti ovu nesportsku krađu za zelenim stolom, te želimo da o nama kao klubu i o ovoj cjelokupnoj situaciji sudi nogometna i ostała hrvatska sportska javnost.
Zahvaljujemo se mnogim klubovima i sportskim djelatnicima na podršci, i čvrsto se nadamo da će nogomet pobijediti”

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...