PRISJETIMO SE Prije 71 godinu otvoreno košarkaško igralište u Jazinama

Godine 1952. zadnji dan mjeseca svibnja bijaše subota. Prije 71 godinu upravo toga dana, a subota je odgovarala prema najbitnijem kriteriju za organizaciju i za provedbu nekog masovnog događaja, u Zadru je na svečani način obilježen završetak radova na otvorenom košarkaškom igralištu u Jazinama, podsjećaju iz Športskog centra Višnjik.

Prema izvješću u onodobnoj Slobodnoj Dalmaciji (cijena 6 dinara!), objavljenom tek 4. lipnja 1952., ali datiranom s 1. lipnjem jer je toga dana novinar J. (erolim) Č. (ogelja) uredništvu poslao tekst, objekt je imenovan “stadionom” – što je prema onodobnom standardu i bio – i proglašen je “jednim od najmodernijih stadiona u zemlji” uz zapažanje da nigdje u tekstu ne piše da je objekt u – Jazinama.

Nadalje, u Čogeljinu tekstu onodobni je čitatelj mogao (ako još nije znao) doznati da je objekt “izgradio garnizon JNA uz pomoć narodne vlasti” što nam danas još jednom potvrđuje nadasve čvrstu spregu između JNA (Jugoslavenske narodne armije) kao takve i svih struktura vlasti, a što je i Zadranima i drugima ovim tekstom nedvosmisleno servirano, kao i u mnogim drugim sličnim prilikama, da ne bi netko – slučajno – pomislio nešto drugo. I bitna stvar, ističe novinar, “Predstavnik JNA garnizona Zadra (nije u tekstu imenovan, pr. a.a) koji je u ime garnizona predao stadion gradu…”, a spomenut je poimence i Milorad Ignjatović kao “rukovodilac radova”.

Uglavnom, objekt je osim igrališta imao svlačionice, klupski prostor i tribine za tri tisuće posjetitelja, a tek pri kraju teksta čitatelj je mogao doznati da je u programu svečanoga otvaranja odigrana i “košarkaška utakmica” (a kakva bi druga mogla i biti odigrana!?, pr. a.) u kojoj je Zadar pobijedio zagrebačku Mladost 36:35 (bez sastava momčadi i drugih podataka) i koju je s tribina pratilo “preko 3.000 ljudi.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...