Nutricionistica otkriva koliko bismo vode stvarno trebali piti dnevno

Voda čini više od polovice naše tjelesne težine. Održava naše funkcioniranje reguliranjem temperature, podmazivanjem zglobova i uklanjanjem otpada iz tijela. Nedostatak vode može nam otežati nošenje s vrućinama i uzrokovati vrtoglavicu i umor, prenosi Index.

Vjerojatno ste čuli za pravilo od osam čaša vode dnevno, ali to nije nužno točno. Prema nutricionistici Lauren Armstrong, količina vode koju trebamo može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, kao što su dob, spol i stil života.

– Ako često vježbate i živite u području s vrućom klimom, na primjer, možda ćete trebati veći unos tekućine. Također je moguće unositi više vode ako imate određena zdravstvena stanja, poput bolesti štitnjače ili problema s bubrezima, jetrom ili srcem, rekla je.

Istraživanja pokazuju i da određeni lijekovi, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi i neki antidepresivi, uzrokuju zadržavanje vode. Zato je za preciznije upute o količini vode koja nam je potrebna u danu korisno razgovarati s medicinskim stručnjakom.

Kako ostati hidriran?

Voda nije jedini način da zadovoljimo svoje potrebe za tekućinom. Možemo konzumirati juhe s malo soli, voće i povrće bogato vodom (lubenica, dinja, jagode, naranče, jabuke, ananas, grožđe, celer, krastavac, kupus, mrkva, brokula), osvježavajuće voćne deserte poput sladoleda, pa čak i kavu ili čaj.

– I kava i čaj rade se s vodom, ali ovisno o vrsti koju odaberete, mogu sadržavati puno kofeina, koji se u velikim količinama smatra diuretikom koji može uzrokovati dehidraciju. Preporučuje se da unos kofeina bude manji od 400 miligrama dnevno, zaključuje Armstrong.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...