Plenković o sastanku sa sindikatima: “Ono što je na stolu je itekako dobro”

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Na početku je nabrojao teme o kojima su razgovarali.

Govorili su o brojnim ekonomskim temama, poput rasta BDP-a za prvo tromjesečje od 2.6% i snižavanja inflacije šesti mjesec zaredom, te izvijestili o aktivnostima na terenu i onima vezanima za promjene pojedinih poreznih zakona.

Razgovarali su i o sastanku s predstavnicima sindikata, kojima su ponovili prijedlog povećanja plaća kojim bi bilo obuhvaćeno preko 219.000 ljudi.

Kad je riječ o cijenama goriva, kaže da su cijene itekako povoljnije u Hrvatskoj nego u ostatku EU.

Plenković ističe i da HDZ u sedmoj godini mandata ima veliku podršku i da je njegova stranka i dalje predvodnik reformskih procesa u krizama.

O štrajku pravosudnih djelatnika

Komentirao je štrajk pravosudnih djelatnika:

– Ovaj prijedlog koji smo danas dogovorili sa sindikatima javnih i državnih službi je itekako dobar. Pokrit će najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu. Mislim da je ono što je na stolu itekako dobro. Smatram da je ovo što smo danas dogovorili itekako dobro i pozitivno, rekao je, prenosi N1.

Na pitanje o promjeni izbornih jedinica i kritikama stručnjaka prema istima, odgovara:

– Što se tiče današnjeg sastanka, htjeli smo saslušati čelnike katedri iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Mi smo čuli njih, oni su čuli nas.

Mi smo rastumačili da je naše čitanje odluke Ustavnoga suda koji se dotaknuo Zakona o izbornim jedinicama – dakle, Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Profesorica Barić je dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temelju stvar o kojoj danas razgovaramo – a to je da se 140 zastupnika bira u 10 izbornih jedinica po njih 14.

O izbornim jedinicama

– Taj dio je tu. Naše čitanje je, ako Ustavni sud nije dirao ono što je srž ove teme, onda smo vidjeli – želite da jednak broj birača bira jednak broj zastupnika. Prema Popisu stanovništva iz 2021. – u 9 od 10 izbornih jedinica smo ispod 5% razlike.

– Ovo je jedna odluka Ustavnog suda koju poštujemo i gdje smo predložili da se uđe u okviru onoga što je Ustavni sud rekao. Kada bismo išli u veliku reformu izbornog sustava, onda to podrazumijeva puno širu raspravu, sudjelovanje eksperata, konzultacije, itd. Ovdje radimo ono što je minimalna intervencija – to se vidi jer ako vam 75% birača ostaje tamo gdje su bili do sada, ako je isti broj izbornih jedinica, ako ste ispravili anomalije, onda smo ono što je bilo bitno riješili, kaže Plenković.

– Meni je kao predsjedniku Vlade članice EU-a puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja u kojoj nećemo imati zakon po kojem bi znali u kakvim izbornim jedinicama biramo zastupnike za idući saziv Sabora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...