Čaj od luka za kašalj: Djeluje li zapravo i kako ga najlakše pripremiti?

Postoje brojni prirodni načini za rješavanje kašlja koji se od davnina koriste u narodu. Uz čaj od šećera, odnosno, karamele, nerijetko se za kašalj kuha čaj. Dobro je poznato da luk ima brojna blagotvorna svojstva za naše zdravlje, iako je broj istraživanja koja bi pokazala da je čaj od luka koristan za kašalj, vrlo malen.

Luk ima potencijalne koristi za naše zdravlje koje ćemo u nastavku istaknuti, kao i kako pripremiti čaj od luka za kašalj.

Koristi luka za zdravlje

Istraživanje o čaju od luka za kašalj nije tako opsežno kao kod nekih drugih prirodnih lijekova. Ipak, postoji nekoliko studija koje su istraživale potencijalne koristi luka i njegovih sastojaka za ublažavanje simptoma kašlja. Važno je napomenuti da ove studije nisu specifično istraživale čaj od luka, već su se fokusirale na luk i njegove ekstrakte.

Posebno se ističe da luk ima protuupalna, antibakterijska i antioksidativna djelovanja. Luk ima antibakterijska svojstva zbog prisutnosti raznih blagotvornih tvari. Sadrži alicin kao jedan od glavnih spojeva koji mu daje karakterističan miris. Ovaj spoj ima snažno antibakterijsko djelovanje. Alicin u čaju od luka ima sposobnost uništavanja staničnih stijenki bakterija, ometanja njihovog metabolizma i sprječavanja njihovog razmnožavanja. Postojanje alicina sugerira da bi luk mogao pomoći u borbi protiv infekcija koje mogu uzrokovati kašalj.

Istraživanje provedeno 2015. godine pokazalo je da ekstrakt luka ima snažno antimikrobno djelovanje protiv nekih patogenih bakterija i gljivica. Luk također sadrži sumporne spojeve poput sulfoksidnih spojeva. Ti spojevi imaju antimikrobna svojstva i mogu djelovati protiv bakterija. Studije su pokazale da ti spojevi mogu inhibirati upalne procese u tijelu. To može biti korisno kod kašlja uzrokovanog upalom dišnih puteva.

Osim toga, luk sadrži flavonoide koji imaju antioksidativno djelovanje. Antioksidansi mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, mogu podržati imunološki sustav i pomoći u borbi protiv infekcija koje mogu uzrokovati kašalj. Fitokemikalije u luku poput steroida i polifenola mogu doprinijeti zaustavljaju rasta i razmnožavanja bakterija.

Čaj od luka koji se koristi za kašalj sadrži i vitamin C koji je također snažan antioksidans. Vitamin C podržava imunološki sustav, potiče zdravlje kože i ima mnoge druge koristi za zdravlje.

Važno je napomenuti da su istraživanja koja pokazuju pozitivne strane čaja od luka za kašalj uglavnom provedena in vitro ili na životinjama, a ne na ljudima. Stoga, nedostaje kliničkih studija koje bi izravno istraživale učinkovitost čaja od luka za liječenje kašlja. No, s obzirom na antimikrobna, protuupalna i antioksidativna svojstva luka, postoji potencijalna osnova za daljnje istraživanje učinka čaja od luka na ublažavanje simptoma kašlja.

Kako pripremiti čaj od luka za kašalj?

Za pripremu čaja od luka za kašalj koristi se obično bijeli luk (Allium sativum), koji je najčešće dostupan u većini kućanstava. Bijeli luk ima brojna ljekovita svojstva, uključujući antimikrobna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma kašlja.

Evo recepta za pripremu čaja od luka za kašalj.

Čaj od bijelog luka:

Sastojci:

– 2-3 režnja bijelog luka

– 2 šalice vode

– med ili limun po želji (za okus)

Priprema:

1. Ogulite i sitno nasjeckajte češnjeve bijelog luka.

2. Stavite vodu u lonac i zagrijte je do vrenja.

3. Dodajte nasjeckani bijeli luk u vrelu vodu.

4. Smanjite vatru i kuhajte smjesu 10-15 minuta.

5. Maknite lonac s vatre i ostavite da se čaj malo ohladi.

6. Procijedite čaj kako biste uklonili češnjeve luka.

7. Dodajte med ili limun po želji kako biste poboljšali okus.

Velik dio pozitivnih svojstava koja se pripisuju luku obično se odnose na konzumiranje svježeg luka. Trebate uzeti u obzir da su svi sastojci prisutni u svježem obliku te da se tijekom kuhanja i pripreme čaja od luka za kašalj ti sastojci mogu smanjiti ili izgubiti. Iako čaj od luka može biti koristan, možda ćete veće koristi imati od konzumiranja luka u svježem obliku.

Inače, čaj od luka može imati jak okus i miris. Ako smatrate da je okus prejak, možete ga razrijediti s malo vode ili dodati drugačije aromatične sastojke poput đumbira ili mente.

Čaj od crvenog luka:

Sastojci:

– 2 komada crvenog luka

– litra vode

– 10 dag šećera

Priprema:

Luk s ljuskom oprati pa staviti kuhati u litru vode sa šećerom. Pustiti da zakipi pa kuhati još 15-ak minuta. Pustiti da se ohladi pa dodati limuna i meda po želji. Piti hladnog u gutljajima.

Nuspojave čaja od luka

Bijeli i crveni luk mogu biti zdravi dodaci prehrani, a najbolje je koristiti ih zajedno kao dio uravnotežene prehrane kako biste dobili širok spektar hranjivih tvari koje svaki luk pruža. Međutim, iako čaj od luka može imati korisne učinke za ublažavanje kašlja, važno je biti svjestan mogućih nuspojava.

Evo nekih potencijalnih nuspojava čaja od luka:

1. Probavne smetnje

Konzumacija čaja od luka može uzrokovati probavne smetnje poput žgaravice, nadutosti, proljeva ili mučnine. To se može dogoditi zbog iritantnih svojstava luka ili sumpornih spojeva koji se nalaze u njemu.

2. Loš okus i miris

Čaj od luka može imati jak okus i miris.

3. Alergijske reakcije

Osobe koje su alergične na luk mogu razviti alergijske reakcije poput kožnih osipa, svrbeža, crvenila ili oticanja.

4. Interakcije s lijekovima

Sastojci u luku mogu imati interakcije s određenim lijekovima. Na primjer, luki se pripisuje sposobnost razrjeđivanja krvi, pa bi se njegova konzumacija trebala izbjegavati ili nadzirati kod osoba koje uzimaju antikoagulanse ili lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi.

Također, ljudi koji uzimaju lijekove za regulaciju šećera u krvi trebali bi biti oprezni jer luk može smanjiti razinu šećera u krvi.

Važno je napomenuti da je individualna osjetljivost na čaj od luka različita pa nuspojave mogu varirati od osobe do osobe. Ako primijetite bilo kakve neželjene reakcije nakon konzumacije ovog čaja, prekinite njegovu upotrebu i posavjetujte se s liječnikom.

Čaj od luka ne bi trebao zamijeniti lijekove. Ako imate ozbiljan kašalj ili druge zdravstvene probleme, preporučljivo je potražiti savjet liječnika, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...