Predbračni ugovor u Hrvatskoj: Postoji li uopće i što se njime točno definira?

Predbračni ugovor u Hrvatskoj, odnosno bračni ugovor je pravni dokument koji sklapaju supružnici prije vjenčanja, odnosno partnerstva. Taj dokument uređuje prava i obveze supružnika tijekom bračne zajednice i u slučaju razvoda ili smrti jednog od supružnika. Uz pomoć ovog dokumenta se mogu dogovoriti o imovinskim i drugim važnim pitanjima.

U Hrvatskoj ne postoji klasični predbračni ugovor kakav smo navikli vidjeti u filmovima, već se radi o bračnom ugovoru. Na potpisivanje bračnog ugovora se obično odlučuju parovi koji ne registriraju svoj brak kako bi time osigurali sigurnost po pitanju imovine.

Predbračni ugovor u Hrvatskoj, odnosno bračni ugovor se može sklopiti prije braka ili partnerstva i to u pisanom obliku uz ovjeru kod javnog bilježnika. U slučaju smrti jednog od supružnika predbračni ugovor može biti važan dokument u raspodjeli imovine.

Što je predbračni ugovor u Hrvatskoj?

Iz zakonskog gledišta u Hrvatskoj ne postoji službeni predbračni ugovor, odnosno, isti nije definiran Zakonom. Međutim, po Obiteljskom zakonu postoji bračni ugovor kojim se mogu urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini. U Zakonu se također navodi da za bračnog druga koji je lišen poslovne sposobnosti za sklapanje izvanrednih pravnih poslova to može sklopiti njegov skrbnik.

U predbračni ugovor mogu biti uključene različite odredbe pa tako i zakon napominje da su primjerice preuzimanje dugova zbog namirenja tekućih potreba jednako odgovorni, no da se isto može urediti ugovorom.

Predbračni ugovor je pravno obvezujući ugovor, koji može biti promijenjen ili raskinut samo uz suglasnost oba supružnika ili prema zakonskim odredbama. U slučaju da supružnici ne sklope predbračni ugovor, primjenjuju se zakonske odredbe o bračnoj imovini i obvezama uzdržavanja.

Predbračni ugovor u Hrvatskoj mora biti sklopljen u pisanom obliku te potpisi moraju biti ovjereni od strane javnog bilježnika. Može se mijenjati ukoliko su obje strane tome suglasne.

Što je sve u bračnom ugovoru u Hrvatskoj?

U predbračnom ugovoru u Hrvatskoj mogu biti razne stavke poput uređenja raspodjele bračne imovine, obveze uzdržavanja, podjele vlasništva nad nekretninama i drugo. Kroz bračni ugovor se dogovaraju i pitanja imovine, zastupanja djeteta do njegove punoljetnosti, obaveze skrbništva i dogovori o uzdržavanju.

Ako je jedan od bračnih partnera lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na raspolaganje i upravljanja imovinom, ta se prava i obaveze također mogu urediti predbračnim ugovorom. Međutim, Obiteljski zakon definira da radnik centra za socijalnu skrb i njegov bračni, odnosno izvanbračni partner, ne mogu sklopiti ugovor o otuđenju imovine štićenika. Skrbnik pak može u ime štićenika sklopiti ugovor o uzdržavanju uz prethodno odobrenje Centra za socijalnu skrb.

Konkretno, ove se stvari mogu urediti predbračnim ugovorom u Hrvatskoj:

– imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini

– pitanja o bračnoj stečevini i vlastitoj imovini koju su bračni drugovi stekli radom

– dobitak od igara na sreću i novčana korist od autorskog prava koju su bračni drugovi stekli za vrijeme trajanja zajednice

– odricanje određenih prava

– ostalo

Iz ovih razloga se često predbračni ugovor u Hrvatskoj koristi kada je velika razlika između iznosa koji partneri zarađuju ili posjeduju. Ukoliko dođe do razvoda i razdjeljivanja imovine, uz pomoć bračnog ugovora se smanjuje potreba za sudskim procesima za podjelu imovine.

U Hrvatskom sudstvu ne postoji raskid bračnog ugovora već poništaj, a svaki se slučaj rješava individualno, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...