Prijatelji životinja: “Zabranom pridnenih koća do očuvanja mora i oceana”

Svjetski dan oceana, obilježava se svake godine 8. lipnja s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora kao bitnoj sastavnici našega života na planetu, te reakcije na trendove sve većeg uništenja mora i oceana zbog djelovanja ljudi. Svjetski dan oceana prvi put je obilježen 8. lipnja 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED). Od tada, obilježavanje ovog dana postalo je važan globalni događaj u borbi za očuvanje mora i oceana.

Poznati britanski prirodoslovac i istraživač, Sir David Attenborough, često govorio o važnosti zaštite oceana i očuvanja morskih ekosustava: “Oceani su izvor nadahnuća, čuda i tajni. Trebamo ih istražiti, otkriti njihovu ljepotu i raznolikost, ali istovremeno moramo biti svjesni da smo njihovi čuvari i da je naša odgovornost zaštiti ih.”

U posljednjih 50 godina ribolovom je istrijebljeno 90 posto velikih ribljih populacija, a predviđa se da ako se nastavi s takvom okrutnom praksom do 2050. godine više neće biti riba u morima i oceanima.

Mora i oceani su dom raznolikih morskih životinja poput kitova, dupina, morskih kornjača, morskih ptica, školjkaša, riba i mnogih drugih vrsta, a ribolov pridnenom povlačnom mrežom – koćom, izrazito destruktivno djeluje na život u moru i morsku bioraznolikost.

– U mrežama pridnenih koća završava sve što im se nađe na putu, uključujući ugrožene i zaštićene životinjske vrste, napominju Prijatelji životinja. Dodaju da su u posljednjih 65 godina koćarice s pridnenim koćama odbacile preko 400 milijuna tona životinja koje nisu bile namijenjene ulovu, bilo u mrtvom ili umirućem stanju.

– Pridneno koćarenje iznimno osiromašuje riblja naselja, odstranjuje morsku travu, devastira koraljne grebene, podvodne šume algi i ostala staništa morskih životinja. Zabrana pridnenih koća smanjila bi takvu destruktivnu aktivnost i omogućila obnovu i očuvanje morskog dna te bi doprinijela zaštiti morske bioraznolikosti, apeliraju iz Udruge.

Prema nedavnom istraživanju znanstvenika objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, pridneno koćarenje ispušta istu količinu ugljičnog dioksida kao cijela zrakoplovna industrija. Rast ugljičnog dioksida u atmosferi i vodi dovodi do brže acidifikacije mora i oceana. Kiselost mora nepovoljno utječe na produktivnost i biološku raznolikost. Nestanak samo jedne vrste može se odraziti na cijeli morski ekosustav.

„Zabrana pridnenih koća nije samo korak prema očuvanju bioraznolikosti morskih vrsta, već i prema stvaranju održive budućnosti za naša mora i oceane“ – poručuju Prijatelji životinja te pozivaju na potpisivanje peticije na www.zabranimo-koce.net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...