Psihologinja upozorava: Ovakva djeca najčešće postaju narcisoidna kada odrastu

Psihologinja Elinor Greenberg dugi se niz godina bavi proučavanjem narcisoidnih poremećaja ličnosti. Kako navodi, djeca koja su odgajana na određen način najsklonija su tome da odrastu u narcisoidne ljude. Ona tvrdi da određeni odnosi roditelj-dijete u ranom djetinjstvu mogu uzrokovati narcisoidni poremećaj osobnosti u odrasloj dobi, a jedan od njih posebno je štetan, prenosi Index.

Greenberg upozorava da su ovom poremećaju najsklonija djeca koja su odrastala u obiteljima u kojima ili nisu dobivala dovoljno pažnje i ljubavi od svojih roditelja ili su ih dobivala previše. Kako kaže, djeca koja su često bila zanemarivana od roditelja imaju velik rizik da postanu narcisi kada odrastu, a ista je stvar i s djecom koja su svojim roditeljima bila omiljena. Najčešće je to ”zlatno” dijete u obitelji koje su roditelji često izdvajali od ostale djece te mu najviše podilazili.

– Djeca koja ili nisu dobila dovoljno pažnje od svojih roditelja ili su je dobivala previše imaju najveći rizik od narcisoidnog poremećaja ličnosti zbog toga što su cijeli život željna pažnje, a to se ocrtava na njihove odnose s drugim ljudima. Ona su uglavnom usmjerena isključivo na sebe i svoje potrebe, a nedostaje im i empatije te suosjećanja za druge, dodaje psihologinja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...