Smiju li mačke piti mlijeko?

Koliko ste puta u isječcima iz filmova, crtića i serija vidjeli simpatičnu mačku kako pije mlijeko iz zdjelice? Za koliko smo drugih možda čuli da nam netko priča kako je nahranio malog napuštenog mačića dajući mu hranu uz kap mlijeka. Sigurno puno puta jer je ova navika prilično raširena. No, mogu li mačke zapravo piti mlijeko? I ako da, koje?

Mačke, kao i mnoge druge vrste, piju majčino mlijeko u početku svog života. Nakon što se okote, mačiće doji majka mačka do odbijanja nakon 4-6 tjedana. Od tada, s uvođenjem druge hrane, sposobnost probave laktoze, njenog šećera, opada kod mačića, zbog čega mačkama ne treba davati mlijeko.

Da je mlijeko (ne od njihove majke) dobro za mačke i da im je stoga potrebno, popularno je vjerovanje i mit koji veterinari stalno razotkrivaju.

Ne samo da ova hrana ne donosi nikakvu korist, već može izazvati povraćanje i proljev kod životinje. Također, može biti da se mačkama sviđa i da ga cijene, ali to ne znači da im treba dati mlijeko. Činite tako više štete nego koristi, a najbolje ga je u potpunosti izbjeći.

Jedina iznimka je ako nađete novorođenog mačića koji je iz jednog ili drugog razloga odvojen od svoje majke. Što mu onda dati?

Koje mlijeko mogu piti mačići?

Mačiću starom nekoliko dana treba mlijeko, ali koje? Ako ne nađete mamu mačku koja ga može dojiti, predlažemo da kupite specifično mlijeko za mačke, iako bilo koje umjetno mlijeko nikada neće biti kao majčino mlijeko, prenosi N1.

Apsolutno izbjegavajte kravlje mlijeko, obrano ili razrijeđeno vodom.

Neki veterinari umjesto toga predlažu kozje mlijeko jer se bolje podnosi, dok ga drugi smatraju apsolutno neprikladnim za hranjenje mačaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...