Sud u Zambiji danas donosi odluku o zatvorenim Hrvatima

Sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda danas bi trebala objaviti odluku o tome što će biti s osmero hrvatskih državljana, kojima se sudi za navodnu trgovinu djecom.

Odvjetnik Gideon Kalandanya, koji brani hrvatske državljane, istaknuo je kako je prošlo više od šest mjeseci otkako su djeca stavljena pod skrbništvo socijalne skrbi Zambije. Zatražio je od suda da odbaci slučaj jer nisu ponuđeni nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su njegovi klijenti počinili kazneno djelo trgovine djecom ovdje u Zambiji, DR Kongu ili Hrvatskoj. Odvjetnik je poručio sutkinji da čak ni način na koji su njegovi klijenti primili navedenu djecu nije sporan i da nisu izneseni nikakvi dokazi da bi ih sutkinja osudila, piše 24sata.

Ipak, postoji mogućnost da i u slučaju zaključenja ročišta bude pokrenuto drugo, što bi za četiri uhićena para značilo još nekoliko mjeseci boravka u Zambiji, a možda i više, prenosi Index.

Podsjetimo, osmero Hrvata zambijski je sud već jednom oslobodio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih. Razlog tomu bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske.

Situacija s djecom još je nepoznata. Prethodno je prošli tjedan objavljeno da su djeca smještena u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu, da bi naknadno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo da su djecu iz DR Konga, koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti, preuzele zambijske službe socijalne skrbi te da su na sigurnom i da imaju dobre uvjete.

Ipak, dio članova obitelji optuženih smatra da su djeca, kad već imaju isključivo hrvatske dokumente, trebala biti u Hrvatskoj bez obzira na suđenje u Zambiji. Za sada od svih nadležnih institucija i odvjetnika pristiže jako malo informacija. Najveći razlog tome je negodovanje zambijskih sudaca koji smatraju da se ovaj slučaj ne bi trebao intenzivno pratiti jer bi mogao utjecati na tijek i ishod suđenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...