U akciji “LAKE” pronađeno 25 tona krijumčarenih jegulja namijenjenih za azijsko tržište u vrijednosti od 13 milijuna eura

Zajednička operacija pod koordinacijom Europola u kojoj su sudjelovale službe za provedbu zakona iz cijelog svijeta zadala je još jedan teški udarac organiziranim kriminalnim skupinama koje sudjeluju u međunarodnom krijumčarenju staklenih jegulja.

Ovogodišnja operacija „LAKE“ provodila se od listopada 2022. do lipnja 2023. godine te je dovela do uhićenja 256 osoba odgovornih za krijumčarenje 25 tona živih staklenih jegulja u vrijednosti od oko 13 milijuna eura. Osam tona mlađi jegulje već je bilo na putu iz EU prema Aziji gdje bi se dalje uzgajale na ribljim farmama i zatim prodavale diljem svijeta.

S rekordnih 50% porasta u broju uhićenja i zapljena, posljednja sezona operacije „LAKE“ najuspješnija je do sada.  Među 256 uhićenika bili su državljani Kine, Malezije, Francuske, Španjolske i Portugala, uključujući dvije „visokovrijedne mete“ i pedeset njihovih najbližih suradnika. Ovim postignućem u značajnoj se mjeri omelo djelovanje kriminalnih skupina koje se bave ovom multimilijarderskom aktivnosti. Uz to, zaplijenjena je imovina stečena kaznenim djelima u vrijednosti većoj od milijun eura i bankovni računi koji s više od dva milijuna eura.

Republika Hrvatska aktivno je sudjelovala u operativnoj akciji u okviru EMPACT prioriteta ENVIRONMENTAL CRIME. Uz policijske službenike Ravnateljstva policije, sudjelovali su i službenici Carinske uprave i ribarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede. Proveli su 13 251 ciljanih kontrola koje nisu rezultirale utvrđivanjem nezakonitih radnji, prenosi Ravnateljstvo policije RH.

Djelovanje službi za provedbu zakona kao posljednja nada za zaštitu jegulja

Operacija „LAKE“ usmjerena je na suzbijanje krijumčarenja zaštićene europske staklene jegulje, jednog od globalno najrazornijih kaznenih djela povezanih s divljim životinjama.

Broj europskih jegulja (Anguilla anguilla) posljednjih se godina smanjio za 90% te je kontinuirano djelovanje službi za provedbu zakona protiv njihovog krijumčarenja djelomično zaslužno za sprječavanje njihovog izumiranja.

Krijumčarenje staklenih jegulja jedna je od značajnijih i profitabilnijih nezakonitih trgovina zaštićenim vrstama na svijetu, te se procjenjuje da je tijekom najunosnijih godina ostvareno do 3 milijarde eura nezakonito stečene dobiti. Uspješni napori službi za provedbu zakona u borbi protiv prijetnji europskim divljim vrstama značajno su doprinijeli smanjenju nezakonitih aktivnosti. Procjenjuje se da se od 2016. godine, kada je operacija „LAKE“ pokrenuta, broj slučajeva krijumčarenja jegulja smanjio za 50%. Od tada je uhićeno više od 750 osoba i zaplijenjeno više od 26 tona staklenih jegulja omogućavajući njihov povratak u prirodna staništa.

Kazneno djelo protiv okoliša

Nekoliko kriminalnih skupina odgovorno je za krijumčarenje ovih riba iz Europe u Aziju unutar kojih su građani EU-a uglavnom zaduženi za nezakonito izlovljavanje mlađi jegulje u europskim vodama, dok su državljani iz zemalja odredišta u Aziji uglavnom odgovorni za daljnju organizaciju i transport. U nekim slučajevima, staklene jegulje kupuju se od krivolovaca, dok se u drugim zakonito ulovljene staklene jegulje preusmjeravaju na nezakonita tržišta. U pravilu, lokalni ribolovci love jegulje iz rijeka koristeći se nezakonitim i zabranjenim metodama koje vrlo često ozbiljno štete riječnim faunama.

U Europskoj uniji postoji zakonito tržište za staklene jegulje te ih se smije prevoziti po Europi u svrhu uzgoja ili poribljavanja. Kriminalci stoga zloupotrebljavaju zakonito poslovanje poduzeća iz EU-a pod njihovom kontrolom.

Nakon ulova, jegulje se prevoze u skladišta, kuće i stanove diljem Europe. U pravilu, azijski članovi kriminalnih skupina organiziraju transport žive ribe u koferima i pošiljkama. To uključuje skrivanje jegulja u paketima s oznakom nekih drugih proizvoda i njihovo slanje komercijalnim letovima, skrivanje u putničkoj prtljazi, ili prijevoz vozilima, tijekom kojeg moraju preživjeti put do Azije u zatvorenim kutijama ili plastičnim vrećicama opremljenima za održavanje odgovarajuće temperature i dovoljnih zaliha kisika.

Nakon što stignu u Aziju, jegulje se uzgajaju na ribljim farmama i zatim distribuiraju na razna tržišta diljem svijeta. Trgovina staklenim jeguljama, koje se smatraju delikatesom u mnogim azijskim zemljama, jedan je od najutjecajnijih oblika nezakonite trgovine divljim životinjama na svijetu. Sumnja se da se iz zemalja članica EU-a godišnje prokrijumčari oko 100 tona staklenih jegulja, s cijenama koje dostižu i nekoliko tisuća eura po kilogramu.

Uloga Europola

Europol je koordinirao operativne aktivnosti, upravljao virtualnim stožerom, olakšavao razmjenu informacija i pružao analitičku i forenzičku podršku nacionalnim tijelima za provedbu zakona diljem svijeta. Tijekom akcijskih dana, Europol je uputio stručnjake na ključne lokacije na terenu kako bi se u stvarnom vremenu usporedili operativni podaci i informacije u Europolovim bazama podataka u svrhu otkrivanja i prikupljanja tragova.

Operacija “LAKE” usmjerena je na borbu protiv krijumčarenja ugroženih vrsta u Europskoj uniji te nastoji razbiti nasilne organizirane kriminalne skupine u njihovim nezakonitim aktivnostima poput kaznenih djela na štetu okoliša, krijumčarenja, pranja novca, utaje poreza i krivotvorenja dokumenata.

Zemlje i agencije sudionice:

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika,  Danska, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Kolumbija, Gruzija, Moldova, Maroko, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švicarska, Ujedinjena Kraljevina, Sjedinjene Američke Države, DG SANTE (Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane), EFCA (Europska agencija za kontrolu ribarstva), Eurojust, OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara) i INTERPOL.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...