U Zaton Holiday Resortu proglašen prvi Svjetski dan kampinga

Prvi Svjetski dan kampinga danas je svečano proglašen u Zaton Holiday Resortu gdje trenutno boravi više od 700 sudionika F.I.C.C. Svjetskog kamping festivala (F.I.C.C. World Camping Festival) iz Europe i svijeta. Turisthotelova perjanica tako se zauvijek upisala u svjetsku kartu kampinga jer je upravo Zaton Holiday Resort izabran za ovogodišnjeg domaćina festivala, a i svečanog proglašenja prvog Svjetskog dana kampinga.

Svečanom proglašenju Svjetskog dana kampinga u novouređenom objektu Zaton Holiday Resorta – Ventula Restaurant & Lounge prisustvovali su, među ostalima, Robert Pende kao izaslanik Ministarstva turizma i sporta RH, Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije te predsjednik asocijacije F.I.C.C. (Fédération Internationale de Camping, Caravanning et Autocaravaning) João Alves Pereira i predstavnik UNWTO-a (Director for Affiliate Members) Ion Vilcu.

– S obzirom na ljepotu prirode ovog kraja, koju je opjevao i veliki pjesnik Petar Zoranić u svom prvom hrvatskom romanu Planine, ne čudi što je Međunarodna kamping federacija odabrala upravo Zaton Holiday Resort  kao domaćina festivala i kao destinaciju gdje će obilježiti svoju 90. obljetnicu te proglasiti i obilježiti prvi Svjetski dan kampinga. Hvala i kamperima koji rado biraju našu županiju za odmor. Razvoj ove vrste turizma će, nadam se, prepoznati i naši lokalni gospodarstvenici, jer unatoč tolikom broju gostiju iz kamping sektora još nemamo servise ili trgovine s opremom za kampere. U Zatonu nije važno odkud si i kakav si, važno je da odmaraš i uživaš u ljepotama ovog kraja, rekao je Ante Sjauš iz Zadarske županije.

Da je Hrvatska danas lider u turizmu na Mediteranu i u Europi istaknuo je na današnjoj svečanosti Robert Pende, predstavnik Ministarstva turizma i sporta.

– Naši kampovi su izvorni, zaista stopljeni s prirodom, što naši gosti i očekuju od boravka u kampovima. Gotovo polovica hrvatskih kampova ima 4 ili 5 zvjezdica i u budućnosti želimo ići u tom smjeru. Osigurali smo i znatna sredstva iz Europske unije, a podržavamo i sve investicije u domaće kampove. Želimo prepoznatljiv i održiv turizam, a ne ‘overturizam’. No pritom je kvaliteta najvažnija, rekao je Pende prilikom obraćanja okupljenima u Zaton Holiday Resortu.

– Iskrene čestitke domaćinu i organizatoru Festivala. Danas je jako važan dan jer slavimo prvi Svjetski dan kampinga zahvaljujući upravo naporima Federacije. Radi se o uspješnoj inicijativi globalnog podizanja svijesti o kampiranju i povezanosti turizma i prirode. Pritom je atmosfera u sektoru jako dobra i bilježimo izvrsne rezultate u prvoj polovici godine. No pandemija i drugi izazovi pokazali su sektoru da se mora mijenjati i da se moraju razvijati nove strategije i biznis modeli“, ispričao je Ion Vilcu iz UNWTO-a i dodao kako se sektor promijenio i turisti su drugačiji te puno više brinu o lokalnoj zajednici. Zato je kamping postao vrlo važan segment industrije i pritom vrlo dinamičan.

– Turisti se žele povezati s prirodom, žele autentična i originalna isksustva, a s druge strane kamping turizam je nešto povoljniji pa u ovom periodu inflacije ni to nije zanemarivo. Naš domaćin Hrvatska je najbolji primjer kako iskorisiti ovu nišu turizma, a uloga Federacije je tu krucijalna jer ona podiže svijest o kvalitetama kampinga, dodao je.

– Nisam mogao zamisliti bolje vrijeme, pogled i lokaciju za ovaj veliki dan. Danas, 29. lipnja, obilježavamo prvi Svjetski kamping dan. Zašto 29. lipnja? Jer je danas blagdan Sv. Petra i Pavla, a Pavao je bio svjetski putnik i veliki obožavatelj prirode. Kamping pokret postao je važan u planiranju odmora jer polako svi shvaćaju da je i ta struktura gostiju važna. I oni troše novac na benzinskim pumpama, u restoranima, trgovinama, moramo osvijestiti da i taj novac ide u lokalne ekonomije. Želimo raditi na promociji kampinga kao okvira za izgradnju ‘openair’ turizma i jako sam ponosan što danas slavimo 90. godišnjicu našeg udruženja. Velika je čast i zadovoljstvo što se sve to događa u Zaton Holiday Resortu, u prvom hrvatskom super kampu. Energija i strast koju su naši domaćini uložili u organizaciju festivala i ove svečanosti pokazuje zašto tisuće gostiju biraju upravo ovaj resort, rekao je predsjednik Federacije João Alves Pereira te dodao kako kamping turizam pokazuje predanost održivom razvoju.

– Volimo i poštujemo prirodu i odgovornije se prema njoj odnosimo nego drugi oblici turizma. Održivi turizam ne ugrožava buduće generacije, zaključio je Pereira svoj govor u Zaton Holiday Resortu.

Da će hrvatski resort biti domaćin novog izdanja Festivala i proglašenja prvog Svjetskog dana kampinga  odlučeno je prošle godine na svjetskom kongresu asocijacije Federation Internationale de Camping et Caravanning (F.I.C.C.) u Parizu gdje su prisustvovali i predstavnici Zaton Holiday Resorta koji su tom prilikom sudionike upoznali s bogatom ponudom resorta i zadarske regije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...