Udruga Porat otvorila svoja vrata javnosti; Kabić Peters: “Uvodimo program “Siguran izlazak” za mlade koji izlaze, ali i vlasnike klubova i organizatore festivala”

Svoja vrata javnosti danas je otvorila Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat. Osmislili su dvodnevni program koji uključuje druženja i sudjelovanja na Glazbenom kvizu, društvenim igrama.

– Udruga Porat postoji od 2003. godine. Bavi se pomoći liječenim ovisnicima i nizom aktivnosti, tu je i resocijalizacija, prevencija, smanjenje štete. Imamo i kreativne radionice za djecu, surađujemo i u partnerstvu smo s nizom organizacija i institucijama u Zadru, Zavodom za javno zdravstvo, bivšim Domom za odgoj djece i mladeži, to je sad Centar za pružanje usluga u zajednici. Dosta smo orijentirani cjelokupnoj pomoći ovisniku, njihovim obiteljima, roditeljima, djeci, pronalaženju zaposlenja, ako su u nekoj težoj fazi, da odu na liječenje, pojasnio nama je to predsjednik udruge, Siniša Kabić Peters.

Posebno je naglasio njihov program smanjena štete koji se dosad provodio pod nazivom “Minus virus”.

– Nastavlja se i dalje, ali uvodimo i novi gdje adresiramo kao korisnike mlade po festivalima i klubovima, program se zove Siguran izlazak, ova godina je pilot godina, a mislim da će zaživjeti i biti jako dobro prihvaćen program siguran izlazak za korisnike ima ne samo mlade, ima i vlasnike klubova i organizatore festivala. Nastojimo smanjiti štetu na način da osoblje dobije obuku iz prve pomoći. Imamo i cooling zone, mjesta na kojima će se besplatno dijeliti voda, gdje će se netko moći malo odmoriti i malo stati od intenzivne zabave. U najavi za iduću godinu je i plaćanje prijevoza mladima koji su u lošem stanju što bi procijenili osoblje u klubovima, dijelimo i safe pack u kojima su neke sitnice za njih koje će njima poslužiti da imaju taj sigurni izlazak. Radi se i web stranica, a bit će otvoreno i savjetovalište s psihologom, najavio je.

Napomenuo je kako je taj program namijenjen mladima koji još izlaze, a spomenuo je i činjenicu da, nažalost, nema kontrola kakva sredstva konzumiraju jer ih nabavljaju i preko interneta zbog čega je nemoguće potvrditi njihovu kvalitetu.

Kazao je kako se trenutno osniva laboratorij u kojem će biti moguće da, primjerice, oni uzmu uzorak od neke mlade osobe i pošalju ga te tako doznaju o kakvom se sredstvu ovisnosti radi.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...