Virski načelnik Marino Radović tražit će raspuštanje Općinskog vijeća i nove izbore

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Josip Bašić odbio je prijedlog načelnika Općine Vir Marina Radovića da se 16. lipnja sazove sjednica Općinskog vijeća, čime je virski proračun praktički do daljnjeg zamrznut u razdoblju tehničkog izvršenja. Načelnik Radović povukao je potom sljedeći potez, a najavio ga je u prvom tjednu lipnja nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave odlučilo kako su odluke većine u Općinskom vijeću s 11. sjednice o izmjenama i dopunama Statuta i Poslovnika nezakonite te da se moraju staviti van snage.

– Tražit ćemo od Ministarstva pravosuđa i uprave raspuštanje Općinskog vijeća i raspisivanje novih izbora. Većina u virskom vijeću jednostavno opstruira sve naše prijedloge i želju da proračunom pokrenemo razvoj Vira, dok istovremenom u zabrinjavajućem obimu i kontinuitetu donosi nezakonite odluke pokušavajući preuzeti ovlasti izvršne vlasti. Tomu očito nema kraja – kaže virski načelnik objašnjavajući kako su zbog tehničkog proračuna svi općinski projekti trenutno na ledu, odnosno u nemogućnosti realizacije. Zbog toga je načelnik Radović podnio zahtjev za sazivanje 13. sjednice Općinskog vijeća s prvim prijedlogom uvrštenja 16 točaka u dnevni red sjednice. Najvažnija je točka prijedlog odluke za prihvaćanje proračuna za 2023. s programima i projekcijama za 2024. i 2025., potom prijedlozi odluka o financiranju nabavke školske opreme za učenike osnovnih i srednjih škola, isplati jednokratne materijalne potpore za umirovljenike i druge socijalne kategorije, stipendijama, novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta te, među ostalim, etičkom kodeksu nositelja političkih dužnosti.

Isti je zahtjev predsjedniku Bašiću uputilo šestero vijećnika koji podržavaju načelnika Radovića, objašnjavajući kako je cilj žurnog sazivanja sjednice donošenje zakonitog proračuna, nakon što je većina u Općinskom vijeću još početkom godine donijela nezakoniti proračun. Prijedlog šestero vijećnika nadopunjen je prijedlogom odluke o raspodjeli rezultata i načinu korištenja viška prihoda iz 2022., dok je u novoj nadopuni načelnika Radovića u prijedlog odluka uvršten nalog resornog Ministarstva da se izvan snage stave statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Općine Vir te poslovničke odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika. No predsjednik Bašić odbio je sazivanje sjednice objašnjavajući kako Vir nije pogođen elementarnim nepogodama niti je proglašeno izvanredno stanje, uz napomenu kako je predmet donesenog i nezakonitog proračuna na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske te da se čeka na pravorijek.

– Na snazi je Odluka o financiranju redovnih i nužnih rashoda i izdataka – naglasio je Bašić navodeći da sve ostale točke ne zahtijevaju hitno donošenje te da za pripremu treba više vremena, što znači drugi i naknadni termin za održavanje sjednice.

– Trećina vijećnika može zatražiti od predsjednika da se sazove sjednica vijeća. Drugo, većina u Općinskom vijeću dobila je od nalog nadležnog Ministarstva da se u roku od pet dana očituje, odnosno stavi van snage statutarne i poslovničke odluke. Treće, ne znamo kada će Visoki upravni sud donijeti pravorijek, što znači da su građani do daljnjeg osuđeni na tehnički proračun bez razvojnih i komunalnih projekata ili materijalnih potpora – poručuje virski načelnik nezadovoljan činjenicom da je Općina u nemogućnosti projektiranja novih cesta, novih zgrada vrtića i škole, kupnje i nabave vozila za DVD, otkupa zemljišta za novi vrtić i školu te završetka projekta uređenja virskog groblja.

– Sukladno Odluci o privremenom financiranju, ne možemo potpisivati nove ugovore, nove javne nabave ili raspisivati natječaje. Zakonski ne smijemo imati nove investicije, niti smijemo isplaćivati materijalne potpore našim stanovnicima. Većinu u Općinskom vijeću, koja je nakon prevare birača dobila vijećnika više u predstavničkom tijelu, to očito ne zabrinjava. Oni u kontinuitetu donose nezakonite odluke, pa čak i pokušavaju preuzeti ovlasti izvršne vlasti, a to rade jer predstavnička vlast u nijednom segmentu nije nadređena izvršnoj vlasti. To nije samo nezakonito, nego je jako štetno i opasno – zaključuje virski načelnik.

Točno prije godinu dana tadašnji vijećnik vladajućih Veseljko Orlić izveo je apsurdan politički manevar te iz redova vlasti prešao u opoziciju. Time je udružena virska opozicija sastavljena od dva vijećnika Vira bez podjela, potom vijećnika Domovinskog pokreta i njemu pridruženog nezavisnog vijećnika te po jednog vijećnika HDZ-a i SDP-a, dobila priliku i postala većina u virskom Općinskom vijeću. U međuvremenu je proračun – usvojen od te novoformirane većine – kao temeljni akt funkcioniranja jedinice lokalne samouprave proglašen nezakonitim, nezakoniti su bili i pokušaji da se mijenjanjem Statuta i Poslovnika preotmu ovlasti načelnika, pa se čini kako su novi izbori jedino rješenje.

– To bi bilo najpoštenije prema građanima Vira kojima je ukradena izborna volja. Neka Ministarstvo i Vlada putem prijevremenih izbora pruže građanima priliku da kazne političke destruktivce, kako ponovno ne bismo imali sličnu situaciju. S ovakvom većinom u Općinskom vijeću najveću štetu trpe građani Vira – poruka je načelnika Radovića.

Većini u vijeću se ne žuri, ali žuri se građanima

Kad će natječaj za uskrsnice ili stipendije za studente? – neka su od brojnih pitanja koja dolaze na adresu Općine Vir. Načelnik Radović zato je u prijedlogu odluke o proračunu za 2023. uvrstio je i prijedloge odluka o financiranju nabavke školske opreme za učenike osnovnih i srednjih škola, isplati jednokratne materijalne potpore za umirovljenike i druge socijalne kategorije, stipendijama te novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. No sjednica Općinskog vijeća i eventualno usvajanje proračuna za 2023., još se ne ukazuju na političkom obzoru otoka.

– Nemamo zakonske mogućnosti raspisivati nove natječaje, jer smo u tehničkom proračunu. Predsjedniku Bašiću i većini, kako kažu, nigdje ne gori niti im se žuri. No žuri se ljudima koji godinama unazad primaju materijalne potpore, žuri se i studentima koji ne mogu dobiti stipendije, žuri nam svima koji želimo raditi na novim projektima – poručuje načelnik Radović.

Na jesen prijevremeni izbori?

Ako Ministarstvo pravosuđa i uprave po prijedlogu načelnika Radovića raspusti predstavničko tijelo, odnosno Općinsko vijeće Općine Vir, Vlada Republike Hrvatske raspisat će prijevremene izbore za Općinsko vijeće u roku od 90 dana. To znači kako će Vir jesen dočekati u znaku novih lokalnih izbora za predstavničko tijelo.

– Sve ide prema tomu. Proračun većine bio je nezakonit, izmjene i dopune Poslovnika i Statuta također su bile nezakonite jer je u osnovi i namjeri većina u Općinskom vijeću pokušala preuzeti ovlasti općinskog načelnika. Nadalje, većina u Općinskom vijeću ne želi postupati prema uputama i nalogu nadležnog Ministarstva, pa im je cilj da građanima Vira stalno prave nered. Takav model rada ne može opstati – objašnjava načelnik Radović razloge traženja raspuštanja Općinskog vijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...