Želite izgubiti koji kilogram? Ovih pet vrsta povrća najbolji su za to

Gotovo svaka vrsta povrća je dobra za vaše zdravlje. Ali ovo povrće ima konkurentsku prednost kada je u pitanju pomoć pri mršavljenju.

Kako povrće može pomoći pri mršavljenju?

Ako pokušavate izgubiti na težini, za to ne trebate – niti biste trebali – jesti samo povrće. Međutim, povećanje unosa povrća može pomoći u održavanju plana zdrave prehrane.

“Povrće bez škroba podržava osjećaj sitosti nakon zdravog obroka i dodaje mnoštvo raznih vitamina, minerala i drugih mikronutrijenata”, kaže registrirana dijetetičarka Yulia Brockdorf.

Također imaju nisko glikemijsko opterećenje i glikemijski indeks te su niže u kalorijama i ugljikohidratima. Povrće također ima tendenciju da bude bogato hranjivim tvarima, što znači da ovo povrće ima dosta dobrih hranjivih tvari, ali ima relativno malo kalorija po veličini porcije.

Ne zaboravimo faktor vlakana

Vlaknima je potrebno malo više vremena za probavu u tijelu, pa ćete se duže osjećati sitima. Povrh toga, ovo povrće također je jedna od najhidratantnijih namirnica koju možete jesti bez vode. Zamolili smo registrirane dijetetičare da podijele najbolje povrće za mršavljenje. Osim toga, kako ga jesti i zašto su dobar dodatak svakom planu obroka.

Tikvice

Bez obzira na to uzgajate li vlastite tikvice, kupujete ih ili vam susjed ostavlja paket na trijemu, tikvice su uvijek dobar odabir.

“Zoodles” od tikvica odlična su zamjena za rezance s tjesteninom s više rafiniranih ugljikohidrata. Niže su kalorijske vrijednosti i idealne su kao opcija bez glutena, kaže registrirana dijetetičarka Kristine van Workum.

Jedna srednja tikvica (s kožom) ima oko 33 kalorije, dva grama vlakana i 58 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina C, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA).

Gljive

Želite li smanjiti masnoću i kalorije iz junk food večera kao što su tacosi, mesne štruce i hamburgeri? Premjestite se iz prolaza s mesom i idite do odjeljaka s povrćem kako biste spakovali gljive u svoje vrećice.

“Gljive su jedno od rijetkog povrća koje pokazuje umami, onaj pikantni osjećaj okusa, pa se može zamijeniti za neke mesne namirnice, kao što su portobello gljive koje se mogu zamijeniti za goveđu pljeskavicu u hamburgeru”, napominje Van Workum.

Ovaj profil okusa čini ga lakim dodatkom vašim jelima i jednim od najboljeg povrća za mršavljenje.

Za usporedbu, jedna šalica crimini gljiva ima oko 19 kalorija. Šalica govedine (85 posto nemasne) ima oko 215 kalorija. Možete čak napraviti ukusan kolač od gljiva za svoje sljedeće planinarenje.

Krastavci

Ako želite unijeti više vlakana, vitamina K i kalija, odložite ljuštilicu. Krastavci su jedno od povrća koje ne smijete guliti.

Naravno, možete ići standardnim putem i jesti krastavce umočene u humus ili ubačene u salatu, zašto ne biste kreativnije smanjili kalorije? Brockdorf koristi krastavce umjesto kruha za sendviče.

“Razmislite o kriškama crvenog luka, krastavcima, rajčicama i breskvama pomiješanim s crvenim vinskim octom, soli, paprom i malo maslinovog ulja”, kaže Majumdar. Dok režete krastavce, sačuvajte malo za osvježavajući vrč vode koji će vam biti pri ruci u hladnjaku.

Špinat

Nagomilana hrpa špinata redovito se nalazi na Majumdarovom tanjuru za ručak. Voli dodati šalicu špinata ostacima hrane, poslagati ih u sendviče ili u salatu s trakicama crvene paprike i narezanim bademima.

Ubacite ga malo u lazanje ili kajganu kako biste poboljšali unos povrća u svoju dnevnu rutinu. Možete staviti punu šaku špinata i još uvijek unijeti samo oko sedam kalorija.

Osim okusa, jedite ga zbog magnezija, kalija, vitamina B i vitamina K koji su neophodni za zgrušavanje krvi. Međutim, ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi,  posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što pojedete previše špinata.

Evo još jednog bonusa, špinat može pomoći kod zatvora jer je bogat netopivim vlaknima, upija vodu i druge materijale koji pomažu u stvaranju stolice.

Patlidžan

Lijepa tamnoljubičasta kora nije jedino što patlidžan ima. Njegova tajna moć mršavljenja je njegova svestranost.

Može biti ukusna zamjena za visokokaloričnu hranu što ga čini jednim od najboljeg povrća za mršavljenje.

Njegova tekstura poput mesa čini ga dobrom zamjenom za mesna jela, smanjuje kalorije i zasićene masti. A budući da sadrži samo oko 20 kalorija po šalici i oko tri grama vlakana, možete ga jesti više i osjećati se sitije.

Ako se želite opustiti s pripremom patlidžana, probajte nešto jednostavnije, piše The Healthy.

“Ispecite i izblendirajte patlidžan i pomiješajte ga u baba ganoush i upotrijebite ga umjesto majoneze”, kaže Van Workum. Ako niste upoznati s baba ganoushom, sličan je humusu i daje gust i ukusan umak za povrće, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...