Znanstvenici potvrdili koji je dan u tjednu najgori za rizik od srčanog udara

Prema analizi 10.528 pacijenata u Irskoj i Sjevernoj Irskoj, ponedjeljak je identificiran kao dan kada je najvjerojatnije doći do najtežeg oblika srčanog udara, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.

Studija je bila usredotočena na pacijente koji su primljeni u bolnicu između 2013. i 2018. godine, s infarktom miokarda i s elevacijom ST segmenta (STEMI), stanjem u kojem je glavna koronarna arterija potpuno blokirana.

Četvrtak najmanje rizičan

Podaci su pokazali 13 posto veći rizik od STEMI srčanog udara ponedjeljkom u usporedbi s drugim danima, s više od 1650 pacijenata koji su to doživjeli upravo na prvi radni dan u tjednu.

Nasuprot tome, u četvrtak je zabilježen najmanji broj hitnih prijema zbog srčanog udara.

Pronašli smo snažnu statističku korelaciju između početka radnog tjedna i učestalosti STEMI. To je već opisano, ali i dalje ostaje kao zanimljivost, kaže kardiolog Jack Laffan iz bolnice Belfast Health and Social Care Trust.

Stres kao jedan od faktora?

Iako se nova studija nije bavila specifičnim uzrocima takvog skoka u broju hitnih prijema od srčanog udara ponedjeljkom, prethodna su istraživanja sugerirala da bi stres mogao biti faktor koji tome pridonosi.

Studija u Švedskoj, koja je uključila više od 156.000 pacijenata, istaknula je veću učestalost srčanih udara ponedjeljkom i tijekom zimskih mjeseci, potencijalno zbog povećane razine stresa.

Laffan sugerira da je uzrok vjerojatno multifaktorski, s mogućim cirkadijskim elementom koji isto tako igra ulogu. Krvni tlak i drugi ključni čimbenici povezani s rizikom od srčanog udara slijede cirkadijalni ritam, a pokazalo se da poremećaji ciklusa spavanja i budnosti utječu na kardiovaskularnu funkciju.

Potrebno više istraživanja

Za pojedince koji su doživjeli STEMI srčani udar, brza medicinska intervencija je ključna za ponovno otvaranje začepljene arterije i poboljšanje stope preživljavanja.

Iako posebna pažnja zdravlju srca ne bi trebala biti ograničena na ponedjeljak, važno je biti svjestan dodatnih pritisaka s kojima se tijelo može suočiti početkom tjedna.

Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli specifični čimbenici koji pridonose vremenu nastanka teških srčanih udara.

Nilesh Samani, medicinski direktor Britanske zaklade za srce, naglašava važnost razotkrivanja tih informacija, kako bi se unaprijedilo medicinsko razumijevanje i spasilo više života u budućnosti, prenosi Zimo.

Studija pridodaje dokazima o vremenu posebno ozbiljnih srčanih udara, ali sada moramo razlučiti što je to u određenim danima u tjednu što ih čini vjerojatnijim.

To bi moglo pomoći liječnicima da bolje razumiju ovo smrtonosno stanje, kako bismo mogli spasiti više života u budućnosti, kaže Samani.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...