U uslugama smještaja u lipnju izdano 2,8 posto manje računa nego lani

Reportaže s Jadrana ovog ljeta naglašeno se bave cijenama, od sladoleda pa do smještaja. Prema nekim procjenama, turističke usluge u prosjeku su poskupjele oko 30%.

Kroz fiskalne blagajne poduzetnika u ugostiteljstvu u lipnju su prošli računi vrijedni ukupno više od 409 milijuna eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 78 milijuna ili 23,5% više. Toliki postotni rast fiskaliziranog prometa u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića ostvaren je na 4,7% većem broju računa nego u lanjskom lipnju.

Karticama ili gotovinom prošli su mjesec, pak, plaćene usluge smještaja u iznosu 342 milijuna eura ili 26% više nego u lanjskom lipnju (s prijavljenih 271 milijun eura vrijednosti računa).

No, za razliku od svibnja kad je u usporedbi s prošlom godinom porast promet (za 46%) ostvaren i na većem broju izdanih računa, poduzetnici u toj djelatnosti u ovogodišnjem lipnju izdali su 2,8% manje računa nego u lanjskom.

Sa zahuktavanjem turističke sezone i prometi u sektoru trgovine bujaju. U trgovini na malo (bez motornih vozila) lipanjski promet premašio je 1,7 milijardi eura, čime je u odnosu na mjesec prije povećan 10%, a u odnosu na lipanj prošle godine za 13% odnosno za 157 milijuna milijuna eura.

Više od polovice ukupnog fiskaliziranog prometa maloprodaje već uobičajeno odrađuju super i hipermarketi, odnosno tzv. nespecijalizirane prodavaonice pretežito hranom, pićem i proizvodima za kućanstvo. One su u lipnju evidentirale 875 milijuna eura prometa, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 16% (ili 135 milijuna) više.

Pečat turističke sezone naglašen je i u djelatnosti prijevoza (kategorija Prijevoz i skladištenje). Poduzetnici u tom sektoru su nakon svibanjskih 49 milijuna eura (što je 31% više nego godinu prije) prošli mjesec prijavili 63,7 miliijuna eura fiskaliziranog prometa ili trećinu više nego u lanjskom lipnju, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...