Ako ste ovdje “rezervirali” mjesto na plaži, nadamo se da imate spremnih 300 eura!

Primorska mjesta oko španjolskog grada Malage objavila su rat kupačima koji početkom dana postavljaju suncobrane na plaži kako bi rezervirali mjesto, što je sve raširenija praksa koja ih sada može koštati kazne do 300 eura.

Takozvani “rat suncobranima” godinama je uobičajena praksa u Levanteu, jugoistočnoj španjolskoj obali, gdje ranoranioci ostavljaju svoje stvari na plaži, ponekad i u zoru, kako bi imali dobro mjesto na pijesku prije nego nastane gužva, prenose agencije.

Stanovnici grada Alicantea završili su i u britanskim novinama pod optužbom da zauzimaju pozicije na prvoj crti “bojišnice” prije izlaska sunca kako bi turiste lišili komada pijeska.

Ova ljetna bitka sada je stigla do obale Malage, na jugu Španjolske, gdje su neke mjesta već poduzela mjere za suzbijanje ove kontroverzne prakse.

Mjesta Algarrobo, Vélez Málaga i Torrox odobrila su novčane kazne do 300 eura za one koji ostavljaju svoje stvari bez nadzora s jedinom svrhom čuvanja mjesta na plaži. Pritom su slijedila primjer iz okolice Valencije, sa spomenute obale Levantea, gdje mjesta Cullera, Oropesa i Calpe primjenjuju strože kazne koje dosežu 3000 eura za istu praksu.

“Nepošteno je da prva linija uz more, koju svi toliko žele, bude rezervirana”, rekla je Vanessa Lopez, zadužena za plaže u vijećnici mjesta Torrox, za novinsku agenciju EFE.

“Redovito pronalazimo napuštene stolice, suncobrane i druge stvari”, dodala je u tom mjestu s 19.000 stanovnika uz Sredozemno more.

Lopez kaže da mjesto sada ima pravilnik o zabrani “rezervacije fizičkog prostora na plažama, u bilo koje doba dana ili noći, stavljanjem u pijesak bilo koje vrste predmeta ili stvari bez fizičke prisutnosti vlasnika osobe.”

Mjera je rezultat “brojnih pritužbi” stanovnika i kupača koji tvrde da je prvi red obale satima zauzet bez prisutnosti vlasnika tih objekata.

U Torroxu lokalna policija patrolira plažom kako bi provjerila poštuju li se propisi. Policajci, u slučaju otkrivanja nepravilnosti, uklanjaju predmete koji satima nisu pod nadzorom vlasnika. Ako ih žele vratiti, vlasnici moraju platiti cijenu preuzimanja između 30 i 50 eura, ovisno o lokaciji.

Vlasnici mogu preuzeti svoje stvari u policijskoj postaji u roku od 14 dana, prije nego što steknu kategoriju “otpada”.

Ovim mjerama mjesta žele jamčiti korištenje plaža kao javno dobro, sprječavajući rezervaciju prostora i pružajući svim građanima jednake mogućnosti uživanja u pijesku i moru.

“Rezerviranje mjesta uopće nije dobro jer nas ima mnogo na plaži”, kaže Ángela, stanovnica Torroxa koja podržava usvajanje mjera za sprječavanje ove prakse, iako kaznu smatra “malo pretjeranom”. Ona se zalaže za promicanje svijesti građana o pravilnom korištenju javnog prostora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...