LAKO TAKO Trojica saborskih zastupnika u proljetnom zasjedanju nisu imali niti jedno javljanje

Socijaldemokrat Željko Pavić zastupnik je s najviše javljanja u proljetnom zasjedanju Hrvatskog sabora, s prvog je mjesta izgurao Anku Mrak Taritaš (GLAS) koja je u prethodnom, jesenskom zasjedanju imala najviše javljanja.

U 80 dana proljetnog zasjedanja, od sredine siječnja do sredine srpnja, Pavić se za riječ javio 476 puta, u prosjeku šest puta svakoga dana, pokazuje saborska statistika koja još nije potpuna jer je obuhvatila razdoblje do 7. srpnja, a sabor je zasjedao do 14. srpnja, prenose agencije.

Za pratitelje saborskih sjednica Pavićevo prvo mjesto nije iznenađenje jer već u jesenskom zasjedanju bio je među troje zastupnika s najviše javljanja, uz Mrak Taritaš i Daliju Orešković (Centar). Ovoga proljeća, Mrak Taritaš je zauzela treće mjesto s 442 javljanja, dok je na drugom Dalija Orešković s deset više, odnosno 452.

17 zastupnika s deset ili manje javljanja

Kod svih troje, replike i odgovori na replike čine polovicu, pa i više ukupnih javljanja. Pavić je replicirao 173 puta dok je na repliku odgovorio 136 puta, Orešković je replicirala 162 puta, a odgovorila 72 puta, Mrak Taritaš je replicirala 138 puta, a na repliku odgovorila 145 puta.

Odlazak Branka Bačića u ministarske vode, u prve HDZ-ove redove gurnuo je Josipa Borića, potpredsjednika Kluba HDZ-a koji je s 318 javljanja zauzeo četvrtu poziciju. U prvih deset po broju javljanja su Mostov Marin Miletić (287), Katarina Peović (RF, 274), HDZ-ov Goran Ivanović (267), Mostov Miro Bulj (259), SDP-ova Andreja Marić (245) i Urša Raukar Gamulin iz Možemo (227).

To su, manje-više, ista imena kao i jesenas. Više od 200 puta za riječ su se javile i Sandra Benčić iz Možemo (214) i HDZ-ova Grozdana Perić (211). I dok se većina zastupnika javljala svaki dan, neki i po više puta, čak 17 zastupnika ima deset ili manje javljanja.

Još uvijek nije obrađen posljednji radni tjedan

Trojica se nisu javila nijednom, a to su Matko Kuzmanić (SDP), Vinko Grgić (NZ) i Ante Sanader (HDZ), kojem je “olakotna okolnost” da je potpredsjednik sabora, pa u dio njegovih obveza spada i vođenje saborskih sjednica, često i do kasno u noć.

Tri puta se javio potpredsjednik Furio Radin (NZ), pet puta Željko Reiner (HDZ), Socijaldemokrat Davorko Vidović 29, a potpredsjednica sabora Sabina Glasovac (SDP) čak 176 puta.

Po jednom su se javili Goran Dodig (HDS) i Sanja Udović (NZ), dva puta Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ), po tri Miroslav Škoro i Radoje Vidović (HDZ), po šest Milorad Pupovac (SDSS) i Vladimir Bilek (NZ), sedam Ivan Budalić (HDZ), po osam Nikolina Baradić (HDZ) i Stjepan Kovač (SDP), a po deset Predrag Štromar (HNS) i Franko Vidović (SDP).

Navedeni podaci mogu se i promijeniti, kad saborske službe obrade i posljednji radni tjedan proljetnog zasjedanja koji je bio vrlo dinamičan i s brojim javljanjima. U 80 dana proljetnog zasjedanja, svi zastupnici (151) za riječ su se javili 12.005 puta, najviše kako bi replicirali (4427 puta), iznijeli stajalište kluba (2376) te odgovorili na repliku (2302 puta).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...