Meteorolog Kraljev: “Na naše područje sigurno dolaze dani s temperaturama oko 40 Celzijevaca”

Nakon olujnog nevremena koje je poharalo Zagreb i Slavoniju, jasno nam je da ovakve ekstreme možemo očekivati u budućnosti i da su klimatske promjene i vrijeme koje ide uz njih, nešto što moramo prihvatiti i čemu se trebamo prilagoditi.

Upravo to nam je potvrdio i zadarski meteorolog Duško Kraljev  ističući kako smatra da su upozorenja išla na vrijeme, samo što su ona,nažalost,često neozbiljno shvaćena.

Pa mislim da su moji kolege, ovi zagrebački, najavili i  da su pratili tu oluju koja je išla iz Austrije preko Slovenije, prema Zagrebu i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Mislim da ih mnogi nisu ozbiljno shvatili, možda čak i neke službe koje su trebale shvatiti, ali da je bilo upozorenja i da su to oni primijetili, da su oni to uočili, to je točno. I da se moglo možda nešto poduzeti, eto, da ne bude barem ovih ljudskih žrtava, to je najtragičnije. Trebat će više pratiti ta upozorenja, nisu tako od gušta dodavana, davana su zbog toga, što stvarno se vrijeme jako brzo kvari, velike su vrućine i za očekivati je ovo. Velika je vlaga u zraku, brzo se stvore ti olujni oblaci i onda ta hladna fronta ima velike brzine, to znači da su jaki vjetrovi. Tih ekstrema će biti sve više, kazao je.

Vruće je na cijelom Mediteranu. Led se topi na Arktiku, Antarktiku te visokim planinama, temperature gotovo nigdje ne idu ispod prosjeka, a to su sve pokazatelji kako je započela aktivnost El Nina na Tihom Oceanu  koja će donijeti, kako kaže Kraljev, još više problema.

No sukladno prognozama  znanstvenika NASA-e koje kažu da će ovo biti jedna od najtoplijih godina u povijesti, Kraljev je komentirao ljeto pred nama:

Mi ćemo  i dalje biti u ovome vrućem i sparnom vremenu, ali ljeto je, pa onda sve to spada u neku ugodu, jer je i temperatura mora jako visoka i ona je jedna od uzročnika ovih nepogoda. Ali da ćemo imati dugo sparno ljeto, to je manje-više sigurno. Ljeto će jenjavati krajem kolovoza i, iako  će u rujnu i listopadu biti visokih temperatura, neće biti ovakvih. Sad će se pojaviti u danima koji su pred nama, na neki dijelovima našeg područja i  temperature oko 40 stupnjeva. To su onda već zabrinjavajuće temperature, zaključuje.

Što se tiče prognoze koja očekuje zadarsko područje u narednim danima, bio je jasan:

Neće biti većih problema. Jugo koje danas puše,ono će krajem dana prestati, kreće u jugozapadne i sjeverozapadne smjerove.  Noćas će zapuhati čak i malo burina koji će uslijediti na noć, onda sutra također vruće, a u nedjelju će biti još vruće za koji stupanj. U ponedjeljak, utorak, također uglavnom suho, sunčano vrijeme. Negdje u srijedu može se pojaviti više oblaka, mogu biti koji neverini, ali sve je to kratkotrajno i to neće poremetiti ovo razdoblje vrućega vremena koje je pred nama, naglasio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...