Otkrijte koje su razlike između crvene, žute i narančaste paprike

Paprika je neizostavan dio ljetnih salata, sendviča i priloga, te je upravo onaj tip povrća koji sam po sebi dovoljno ukusan i sirov, uz humus ili ukusan krem sir.

Dok šetate dućanima i tržnicama, vjerojatno ste primijetili šarenu paletu paprika, ali i različite cijene ovog popularnog povrća, piše Chill portal.

Postoji li razlika u paprikama s obzirom na boju?

Prije svega, valja napomenuti da su crvene i žute paprike zapravo zelene paprike koje su dozrele, prenosi Glas Istre. Crvene paprike su potpuno zrele, što ih čini slađima i voćnijima u okusu, dok su zaštitni znak zelene paprike blago gorak okus. Žuta paprika, pak, smjestila se negdje u sredini spektra zrelosti (iako neke sorte ostaju žute kada su potpuno zrele).

Zašto paprike određene boje koštaju više?

Cjenovno najprihvatljivije su zelene paprike jer se beru najranije, što ih čini jeftinijima za uzgoj i prodaju. Međutim, žute, narančaste i crvene paprike su skuplje od zelenih jer se beru kasnije. Drugim riječima, žute, narančaste i crvene paprike dostupne u trgovinama ostavljaju se dulje na biljci, što znači da dobivaju dodatno vrijeme, vodu i njegu – resurse koji se odražavaju na njihovoj cijeni.

Uz to, budući da se beru prije nego što sazriju, zelene paprike nemaju tako visoku koncentraciju hranjivih tvari kao njihove zrelije kolegice. No, to ne znači da su zelene paprike nezdrav izbor; crvene, narančaste i žute paprike obiluju otprilike dvostruko više vitamina C i gotovo devet puta više beta-karotena, čineći ih izvrsnom opcijom za one koji žele obogatiti svoju prehranu raznovrsnim nutrijentima.

Šareni izbor za zdravlje i okus

Šarene paprike ne samo da unose bogatstvo okusa u vaša jela već i pružaju vrijedne hranjive tvari koje vaše tijelo voli. Ako ste ljubitelj slatkoće, odaberite crvene paprike. Ako želite nježniji okus, žuta je odličan izbor. A za osvježavajući zalogaj, odaberite sočnu narančastu papriku.

U skladu s tim, svojim jelovnikom možete unijeti raznolikost boja, okusa i hranjivih tvari koje vam pružaju šarene paprike. Uživajte u njihovoj raznolikosti, a vaše tijelo će vam biti zahvalno, piše Chill portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...