Ravnateljica splitskog vrtića: “Odgojiteljica koja je pogrešnoj baki predala dijete nije dobila otkaz”

Odgojiteljica u jednom splitskog vrtiću koja je pogrešnoj osobi predala dijete ipak nije dobila otkaz, doznaje Danas.hr od ravnateljice vrtića Endice Radić Hozo. Naime, odgojiteljica je dobila opomenu pred izvanredan otkaz, no u vrtiću je radila kao zamjena na ugovor do 60 dana te joj je nekoliko dana kasnije istekao ugovor o radu.

Hoće li ista odgojiteljica nastaviti raditi u vrtiću još nije poznato. Cijela se situacija dogodila prije dvadesetak dana, a taj je vrtić zatvoren od 1. srpnja te nije predviđeno da radi u ljetnom dežurstvu. “Vidjet ćemo hoće li odgojiteljica nastaviti raditi u rujnu”, dodala je Rodić Hozo.

Ravnateljica smatra da je ova opomena bila dovoljna sankcija za odgojiteljicu kako se sličan propust ne bi ponovio. Otkriva da su roditelji djevojčice odmah pozvani na razgovor te da su uzete izjave, no da su bili protiv toga da se cijeli slučaj prijavi. “Ali mislim da je moja dužnost kao ravnateljice bilo da prijavim sve policiji i da vidimo što se osim greške naše odgajateljice dogodilo”, ističe ravnateljica. Kaže da je na policiji sada da rasvijetli situaciju i procijeni jesu li tu postojale osobe koje su imale loše namjere.

Pojašnjava da je protokol preuzimanja djece iz vrtića isti u cijeloj zemlji. Kod upisa u vrtić roditelji ispunjavaju izjavu u kojoj navodi sve punoljetne osobe koje mogu doći po dijete i odvesti ga iz vrtića. Kada netko dođe po dijete, odgojitelj je dužan pogledati osobnu iskaznicu. Obično se radi o jednoj, dvije ili tri osobe koje imaju zeleno svjetlo za preuzimanje djeteta te ako je sve u redu prilikom te provjere mogu im predati dijete.

“Ovdje je došla osoba koja se predstavila kao baka djeteta, ali je odgojiteljica napravila propust i nije pitala za osobnu iskaznicu dotične osobe i predala je dijete”, objašnjava ravnateljica. Unatoč ovoj situaciji, uvjerava da roditelji mogu biti sigurni. “Radim u vrtiću već 24 godina i nikad nisam imala iskustvo sa sličnim propustom”, tvrdi.

Nakon incidenta svi su odgojitelji na odgojiteljskom vijeću upozoreni da moraju poštivati protokol i pitati roditelje za osobne iskaznice. A ako po dijete dođe nepoznata osoba, osim provjere osobne trebaju provjeriti je li navedena na spisku s osobana koje smiju odvesti dijete.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...