SAD odobrio prvu kontracepcijsku pilulu bez recepta

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila je u četvrtak da će kontracepcijske pilule Opill biti dostupne bez recepta za žene svih dobi. Agencija je u priopćenju rekla da će odobrenje za prvu pilulu bez recepta na američkom tržištu pomoći ublažavanju prepreka ženama u pristupu kontracepciji, prenio je BBC.

Poznata kao mini pilula

Proizvođač Opilla rekao je da će najvjerojatnije biti dostupan u slobodnoj prodaji početkom 2024. ali još nije poznata cijena. Liječnici kažu da je tableta koja sadrži samo progestin, često poznata kao “mini pilula”, sigurniji oblik kontracepcije jer ne sadrži estrogen, što znači da ima manje nuspojava i zdravstvenih rizika, prenose agencije.

Najčešće nuspojave Opilla uključuju neredovito krvarenje, glavobolje, vrtoglavicu i mučninu. SAD se pridružuje više od 100 zemalja diljem svijeta koje su omogućile slobodnu prodaju kontracepcijskih pilula, uključujući većinu zemalja Latinske Amerike, kao i Indiju, Kinu i Veliku Britaniju.

“Kada se koristi prema uputama, dnevna oralna kontracepcija je sigurna i očekuje se da će biti učinkovitija od trenutno dostupnih kontracepcijskih metoda bez recepta u sprječavanju neželjene trudnoće”, rekla je dr. Patrizia Cavazzoni, direktorica FDA-ovog Centra za procjenu i istraživanje lijekova.

Stigma i sram kod žena

Odobrenje je uslijedilo nakon što je savjetodavni odbor stručnjaka FDA-a u svibnju jednoglasno izglasao preporuku da se pilula može nabaviti u slobodnoj prodaji. Neki su znanstvenici izrazili zabrinutost oko toga mogu li mlade žene i one s ograničenom pismenošću razumjeti upute, uključujući i to da ne uzimaju pilule ako su imale rak dojke.

Ali članovi povjerenstva zaključili su da su žene s rakom dojke u kontaktu s liječnicima i svjesne da ne bi trebale uzimati hormonsku kontracepciju.

Stručnjaci kažu da se žene, a posebno tinejdžerke, susreću s nizom prepreka u pristupu uslugama vezanim uz reproduktivno zdravlje, uključujući nedostatak zdravstvenog osiguranja i poteškoće u pronalaženju prijevoza na preglede kod liječnika.

Žene se također ponekad suočavaju sa stigmom i sramom kada pokušavaju nabaviti pilulu, dodaju stručnjaci. U SAD-u su neka istraživanja otkrila da je gotovo polovica trudnoća neplanirana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...