Slijedi par vrućih dana, a meteorolog otkriva kad se opet može očekivati promjena i jak vjetar

Anticiklona nad sjevernom Afrikom i Sredozemnim morem sporo se premješta prema istoku. Vlažan oceanski zrak u polju niskog tlaka ciklone cirkulira nad sjevernom i srednjom Europom. Mlazna struja prelazi Atlantik, struji prema Alpskoj prepreci, zaobilazi je sa sjeverne i južne strane, donosi velike količine vlage i nestabilnog zraka te uzrokuje pojavu jakih nestabilnosti koje se brzo premještaju od zapada prema istoku.

Vrijeme će danas biti stabilnije, djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Poslijepodne slab, a u planinskim krajevima u unutrašnjosti umjeren razvoj dnevne naoblake gdje je moguć i pokoji pljusak. Jutros su temperature zraka bile u unutrašnjosti od 14 do 19, a na Jadranu topla noć s temperaturom od 21 do 26. Najviše dnevne temperature bit će od 28 do 32, a na Jadranu i u zaobalju od 31 do 35°C.

Sutra, u ponedjeljak, stabilno toplo i vruće. Poslijepodne slab razvoj dnevne naoblake. Pod kraj dana na Jadranu će zapuhati jugozapadnjak i slabo jugo. Jutarnje temperature u unutrašnjosti oko 17 na Jadranu topla noć s temperaturom oko 24. Najviše dnevne temperature od 32 do 37°C.

U utorak prijepodne sunčano, toplo i vruće uz promjenljivu dnevnu naoblaku. Promjenu vremena očekujemo poslijepodne i u noći s utorka na srijedu. Sa sjeverozapada će prodrijeti hladniji vlažni zrak s Atlantika u vidu hladne fronte uz pljuskove, grmljavinu, jak mahoviti vjetar. Zahladit će za 5 do 7 stupnjeva, tako da u drugoj polovini tjedna najviše dnevne temperature neće prelaziti 26°C.

Na Jadranu prvi dio tjedna sunčano i toplo uz slabo jugo i jugozapadnjak. Prognozirani prolaz hladne fronte sredinom tjedna po unutrašnjosti osjetit će se i na Jadranu. Zahladit će i zapuhat će bura koja će se do kraja tjedna proširiti na cijeli Jadran. Najviše dnevne temperature u drugoj polovini tjedna bit će niže za 5 do 6 stupnjeva, a noćne će pasti ispod 20°C. Temperatura mora od 26 do 28°C, a UV u unutrašnjosti visok, a u planinama i uz obalu vrlo visok.

U utorak navečer pažljivo vežite plovila i ne upuštajte se u plovidbu napuhancima daleko od obale jer bura zapuše iznenada svom silinom.

Navodi se u prognozi Bojana Lipovšćaka, meteorologa N1 televizije.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...