Sunce vas je spalilo i ljušti vam se koža? Evo što je u tom slučaju najbolje napraviti

Usprkos upozorenjima stručnjaka o važnosti opreza prilikom izlaganja suncu, mnogi ljudi na kraju završe s neugodnim crvenilom i ljuštenjem kože. Sunčane opekline mogu biti bolne i ružne, ali znate li da je ljuštenje kože zapravo način na koji se tijelo oslobađa oštećenih stanica kože?

Kada sunčeva svjetlost ošteti kožu slobodnim radikalima, dolazi do procesa poznatog kao programirana stanična smrt. Stanice kože, oštećene previše da bi normalno funkcionirale, gasnu. Crvenilo i ljuštenje kože upozoravaju nas da je došlo do oštećenja. Naša koža doslovce odbacuje mrtve stanice koje je dotaklo sunce kao oblik zaštite.

Simptomi opeklina od sunca mogu se pojaviti brzo nakon izlaganja suncu. Vaša koža može postati crvena dok ste još na suncu ili osjećati peckanje prilikom tuširanja. Tijelo se potom počne samoiscjeljivati, što uključuje proces ljuštenja oštećenog sloja kože. Opekline od sunca mogu dovesti do plimne upale, stvaranja mjehurića na gornjem sloju kože, što uzrokuje ljuštenje. Taj udarni val može izazvati ljuštenje čak i bez očitih mjehurića, piše Chill portal.

Više o ovoj temi možete pročitati na Chill portalu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...