U Narodnoj knjižnici Kali održan je 2. Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa”

U Narodnoj knjižnici Kali održan je 2. Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa”. Susret poetskih i glazbenih čarolija započeo je izvedbom pjesme “Lipote gladan ljubavi žedan” u interpretaciji Mila Škare kantautora iz Ždrelca.

U svojoj uvodnoj riječi voditelj i moderator programa Vesna Benić istaknula je kako je cilj da se ovaj glazbeno književni susret kontinuirano održava iz godine u godinu na kojem se njeguje štokavica, kajkavica i čakavica “Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što“, kulturno dobro Republike Hrvatske a koju ustrajno promiče i svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što u Selcima na otoku Braču.

Bila je to pjesnička večer puna emocija. Pjesnici su u interakciji s publikom podijelili i predstavili svoj bogati opus stvaralaštva a upravo je taj njihov direktni kontakt s publikom pridonio da večer bude dinamična i zabavna a štokavica, kajkavica i čakavica još čarobnija. Pjesnikinja Iva Pejković iz Zadra kroz, kako ona voli kazati zbirku “proezije” ,Vošta do Tokija  predstavila je zanimljive crtice zadarskog kvarta Voštarnica u kojem živi 38 godina. Vošta je spavaonica a zbog apartmanizacije na svakom kantunu mogu se vidjeti zvjezdice, kvart u kojem postoje žene koje sjede po kafićima same i piju kavu ponedjeljkom, srijedom i petkom pa čak i subotom prijepodne…Zbirka kratkih priča i pjesma “Vošta do Tokija” objavljena je u nakladi udruge ZaPis. Iva je do sada  objavila i roman  Mačak u čizmama, moderatorica je kulturno -umjetničkih događanja, predsjednica  udruge ZaPis, novinarka i glavna urednica portala eZadar.

Dragica Reinholz iz Zlatara koja piše poeziju i kratke priče na standardu i kajkavskom dijalektu Dragica je zagorsku reč kajkavicu predstavila čitajući pjesme Triebim rieči koja je nagrađena na recitalu kajkavske poezije u Krapini, Kača pjesmu pohvaljenu u Hrvatskom saboru kulture u Zagrebu, Prsten nagrađenu u Zagrebu na 29. Festivalu kajkavske poezije Kaj Kustošija, Oreh recital kajkavske poezije KajZelina i pjesmu Leon eminentni recital kajkavske poezije u Zelini. Dragica Reinholz je članica društva Kajkaviana u Donjoj Stubici, aktivno sudjeluje u njihovoj kajkavskoj radionici i članica je Krapinsko-Zagorskog Organska DHK.

Tom prigodom Milo Škara otpjevao je zagorski hit popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde.

Željko Sutlović ždrečki boem koji kao od šale sve svoje pjesme recitira napamet objasnio je posjetiteljima večeri kako je on pjesnik koji ne voli da objavi svoje stihove niti ih želi ukoričiti u zbirku već ih prenijeti na ovakav živ način pred publikom. Govorio je o raznim zgodama i nezgodama svog djetinjstva, gdje pronalazi inspiraciju za svoje stihove te predstavio ždreški dijalekt i recitirao pjesme Partenca, Povratak, Moj dida , Šupljača a potom zajedno u duetu s Milom otpjevao pjesmu Pašmanski vonju za koju potpisuje tekst i glazbu a iz publike spontano im se pridružio i Kaljanin Marinko Rušev -Bepo voditelj klape Kali, crkvenih zborova koji se cijeli život aktivno bavi glazbom. Bepo je otpjevao i pjesme Mene zovu bodulo i Suza za zagorske brege

Ines Kolega učiteljica PŠ Kali na svoj osebujan način predstavila je čakavski kualjski govor. Posjetitelji su pozorno slušali njezinu interpretaciju stihova poznatog kaljskog pjesnika Joje Ricova pjesme Prid kipun Guospie o Luzarija, Zamandala je miz kalu migajući is guzičicamin dvi nadignjene šesne zauobljene polušice od odblije ča po šusti od beduar prez škripanja hrzu i balaju vamo pa namo vamo pa namo kako podlanica ka se ispuzne is udice ča zaparua i ščegne…i To san te ti pitati, a potom je predstavila ostale kaljske pjesmike Milenu Rakvin Mišlov pjesmu Kualjski jazik i  pjesmu od Zoran Perin Džo Librić od pira koja je sve prisutne nasmijala do suza.

Večer je glazbeno obogatio i svojim autorskim pjesmama Milo Škara kantautor iz Ždrelca posebno nadaleko poznatom pjesmom “Baba”.

Na kraju glazbeno književnog susreta “ŠtoKajČa” pjesnici su se zahvalili publici i priznali da tokom večeri nisu mogli sakriti uzbuđenje i ponos zbog iznimne održane pjesničke večeri, a voditeljica i idejni pokretač ove manifestacije Vesna Benić iznova se zahvalila gostoprimstvu Narodne knjižnice Kali, izjavila kako se raduje i budućoj suradnji i aktivnostima koje doprinose unapređenju i razvoju sadržaja lokalne zajednice a posebno se zahvalila Pokroviteljima TZ Općine Kali i Narodnoj knjižnici Kali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...