BROJKE NE LAŽU U Hrvatskoj porasla nezaposlenost

Nezaposlenost u eurozoni i EU stagnirala je i u lipnju, treći mjesec zaredom, a u Hrvatskoj je blago porasla, pokazale su danas najnovije procjene Eurostata. U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u lipnju 6.4 posto i zadržala se na razini iz prethodna dva mjeseca, izračunali su statističari, revidiravši podatak za svibanj.

U EU iznosila je 5.9 posto i također se zadržala na razini iz travnja i svibnja. U odnosu na prošlogodišnji lipanj niža je za 0.3 postotna boda u eurozoni i za 0.2 postotna boda u EU, pokazuju tablice Eurostata. Statističari procjenjuju da je u EU u lipnju bez posla bilo 12.8 milijuna građana, od čega 10.81 milijun u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU u lipnju smanjen za dvije tisuće, a u eurozoni za 62 tisuće. U odnosu na prošlogodišnji lipanj manji je za 387 tisuća u Uniji i za 441 tisuću u eurozoni. Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u lipnju dosezala 11.7 odnosno 11.1 posto, prenose agencije.

Najniža stopa nezaposlenosti na Malti

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u lipnju iznosila 6.8 posto i bila je za 0.2 postotna boda viša nego u prethodna tri mjeseca. U lipnju 2022. iznosila je 6.9 posto, pokazuju tablice. U Hrvatskoj su bez posla u lipnju, prema Eurostatovim podacima, bile 122 tisuće građana, za četiri tisuće više nego u svibnju.

U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec njihov se broj pak smanjio za četiri tisuće, pokazuju tablice. Najbliža je Hrvatskoj u lipnju po stopi nezaposlenosti bila Estonija, gdje je iznosila 6.6 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti bilježila je Malta, od 2.6 posto. Blizu su i Češka i Poljska s 2.7 posto i Njemačka s tri posto.

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni smanjila se u lipnju na 13.8 posto, sa svibanjskih 14 posto. U EU porasla je pak s 14.0 na 14.1 posto. U odnosu na isti prošlogodišnji lipanj niža je za 0.9 postotnih bodova u eurozoni i za 0.4 postotna boda u EU, pokazuju tablice Eurostata.

Slovenija ima najnižu nezaposlenost mladih

Statističari procjenjuju da je u EU u lipnju bez posla bilo gotovo 2.7 milijuna mladih, od čega nešto više od 2.2 milijuna u eurozoni. Među zemljama EU, čijim je podacima Eurostat raspolagao, daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je u lipnju Slovenija, od 5.6 posto.

Slijede Njemačka sa 6.1 posto, Irska sa 7.4 te Nizozemska s 8.3 posto. Najviša je pak i u lipnju bila u Španjolskoj, gdje je iznosila 27.4 posto. Premašila je 20 posto i u Grčkoj, Švedskoj i Italiji, pokazuju Eurostatovi podaci. Hrvatska, uz Belgiju, Cipar, Sloveniju i Rumunjsku, nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih.

U drugom tromjesečju Hrvatska je u toj dobnoj skupini bilježila stopu nezaposlenosti od 19 posto, uz nezaposlenih 25 tisuća mladih. Procjena za prvo tromjesečje podignuta je pak na 19.5 posto i viša je za 2.1 postotni bod no što su pokazivali Eurostatovi podaci objavljeni početkom svibnja. Bez posla je u prva tri ovogodišnja mjeseca bilo 26 tisuća mladih, pokazuje izvješće Eurostata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...