Crnohumorna komedija “Bogaljeva obrana” večeras u sklopu 1. Zadarskog festivala monodrame

Večeras je u Kazalištu lutaka Zadar u okviru 1. Zadarskog festivala monodrame s početkom u 21 sat na rasporedu monodrama “Bogaljeva obrana” (“Kriplov zagovor”) kao nastavak suradnje glumca Simona Šerbineka i redatelja Matjaža Latina u koprodukciji Kulturno umjetničkog društva Borza, Lutkarskog kazališta Maribor i Udruge paraplegičara Podravske iz Slovenije.

“Bogaljeva obrana” je “komedija” koja na originalan način prikazuje glumčevu autobiografsku priču o rehabilitaciji i integraciji osoba s invaliditetom u društvo. Monodrama se bavi različitim vrstama invaliditeta, odnosno fizičkim i psihičkim dijagnozama. Glumac je svoju osobnu priču iznio naizgled opušteno, s velikom dozom društvene kritičnosti i autoironije.

Ujedno, predstava i otvara i ruši razne tabue vezane uz invaliditet te dotiče bolne osobne i društvene teme. “Bogaljeva obrana” monodrama je podnaslovljena “komedija” i objedinjuje elemente različitih žanrova, od društveno angažirane stand-up komedije do dokumentarnog realizma. Razotkrivanje je svakako od ključne važnosti, iskren i intiman prikaz glumčeve osobne priče koja je sudbinski obilježila njegov život i stigmatizirala ga. No, unatoč gubitku obje noge, glumac Simon Šerbinek ponovno je pronašao smisao, završio dva fakulteta i osnovao obitelj. Nipošto se ne radi samo o biografskim podacima, već izvođač na pozornici pokušava doživjeti preporod i pomirenje s prošlošću.

Za ovu priliku, monodramu “Bogaljeva obrana” slovenski glumac Simon Šerbinek po prvi put će igrati na hrvatskom, a ne na slovenskom jeziku.

Generalni pokrovitelj 1. Zadarskog festivala monodrame je Grad Zadar, a pokrovitelj je Zadarska županija.

Cijena ulaznica za pojedinačne predstave je 7 eura, a za komplet od osam predstava je 30 eura. Ulaznice se kupuju i preuzimaju na blagajni Kazališta lutaka Zadar, Sokolska 1, Zadar svakog dana od 19 sati do početka predstave u 21 sat, odnosno od 17 sati na dan igranja predstave u 19 sati. Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail: uzkudramaplus@gmail.com i marketing@klz.hr najkasnije tri sata prije izvedbe svake predstave ili na broj telefona: 023 319 181 radnim danom od 8 do 15 sati. Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije pola sata prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Rezervirane ulaznice koje nisu podignute na vrijeme bit će puštene u slobodnu prodaju.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...