Gledate dok ronite? Možda bi trebali odmah prestati s tom navikom jer može biti opasna!

Ljeto je u punom jeku, a jedna od omiljenih aktivnosti među mlađima jest ronjenje. No, jeste li ikad razmišljali o zaštiti svojih dragocjenih očiju dok uživate u podvodnom svijetu?

Oftalmolog Nikola Petrović dao nam je nekoliko korisnih savjeta o ovoj temi.

Prvo i osnovno pravilo koje bi trebali zapamtiti je – nemojte gledati pod vodom bez zaštite. Petrović ističe da je ronjenje bez maske za ronjenje prilično štetno za oči, a voda u mnogim kupalištima može biti prljava, predstavljajući dodatni rizik, prenosi Chill portal.

“Mi ne preporučujemo gledanje pod vodom, a evo i zašto. Prvo, trebali bismo biti sigurni da je voda bakteriološki ispitana i ispravna. No, čak i ako jeste, u bazenima je prisutan klor, koji u kombinaciji s amonijakom iz urina i znoja, stvara supstancu poznatu kao kloramin, a ta tvar može iritirati oči. Ta iritacija može biti blaga, ali i prilično neugodna, izazivajući peckanje i crvenilo, pa sve do jakih infekcija koje zahtijevaju više od tjedan dana liječenja”, objašnjava dr. Petrović.

Naravno, slični problemi mogu se pojaviti i u rijekama i jezerima, gdje ima raznih bakterija i virusa koji mogu ugroziti naš vid.

Očuvanje zdravlja očiju trebalo bi nam biti prioritet, a za to postoji jednostavno rješenje – maske za ronjenje.

“Zaštitite svoje oči! Djeca bi posebno trebala nositi masku kako bi uživala u ronjenju bezbrižno. Tako ćete izbjeći neugodne posljedice i očuvati svoj vid. Maske za ronjenje pružaju odličnu zaštitu od iritacija, infekcija i neželjenih problema s vidom. Zato se pobrinite za svoje oči kako biste mogli uživati u svim čarima podvodnog svijeta!”, poručuje dr. Petrović.

Dakle, prije nego što se prepustite čaroliji podvodnog svijeta, osigurajte svoj pogled i uživajte u ronjenju s osmijehom na licu, prenosi Chill portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...