Ovaj se vikend pržimo od Istre do Dubrovnika, no osvježenje je na vidiku!

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), predstojeći vikend donosi izuzetno vruće vremenske uvjete koji će kulminirati u vrhuncu toplinskog vala. Cijela obala je obuhvaćena crvenim upozorenjem zbog visokih temperatura, dok i veći dio Hrvatske ima niže stupnjeve upozorenja.

Subota će biti pretežno sunčana i izuzetno vruća, s očekivanim temperaturama između 33 i 38 °C. Iako će većinom biti miran jugozapadni i jugoistočni vjetar, lokalne nestabilnosti su moguće poslijepodne, posebno u zapadnoj Slavoniji.

No, promjena je na pomolu. Prognostičari DHMZ-a najavljuju da će s početkom sljedećeg tjedna doći do značajne promjene vremenskih uvjeta koja će donijeti osvježenje i smanjenje vrućine.

Predviđanja ističu da će suho i sunčano vrijeme s visokim temperaturama vjerojatno trajati do kraja tjedna, a moguće čak i tijekom nedjelje. No, s početkom sljedećeg tjedna očekuje se nagla promjena s jačim naoblačenjem, kišom i grmljavinskim pljuskovima. Precizni detalji o intenzitetu ovih promjena bit će dostupni tek nakon novih prognoza.

Iako je teško predviđati točno vrijeme i intenzitet promjena, meteorolozi DHMZ-a upozoravaju da su mogući izraženi grmljavinski pljuskovi praćeni obilnim oborinama, tučom i snažnim vjetrom. Građanima se savjetuje pratiti novije prognoze kako bi bili informirani o mogućim opasnostima.

Nakon nedavnih izazova uzrokovanih olujom koja je zahvatila nekoliko regija Hrvatske, stanovnici sada s pažnjom prate najave o promjenama vremena. DHMZ-ovi izgledi za nedjelju ukazuju na pretežno sunčan dan s mogućom nestabilnošću u dijelovima Slavonije i Istre. Nakon toga, očekuje se značajna promjena prema kraju vikenda, uz promjenjive i nestabilne uvjete, kišu i grmljavinu, te moguće jaku oluju u ponedjeljak. Vjetar će također doživjeti promjene, od jugozapadnog i južnog do sjevernog smjera.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...