Perete li ručnike i posteljinu s ostalom odjećom? Kad ovo pročitate, nećete više nikad!

Navika “natrpavanja” perilice rublja, kojom se želi oprati što više rublja odjednom, može rezultirati neželjenim posljedicama za našu odjeću i posteljinu.

Iako mnogi od nas peremo odjeću i donje rublje odvojeno, često završimo s ostavljanjem ručnika i posteljine zajedno na kraju.

Stručnjaci upozoravaju da ova navika može imati negativne učinke na tkanine i dovesti do različitih problema, piše Chill portal.

Razlike u tkanini i težini između posteljine i ručnika čine ih nekompatibilnim za pranje zajedno. Posteljina, tanka i mekana, zahtijeva nježan pristup prilikom pranja i sušenja kako bi ostala očuvana.

S druge strane, ručnici s debelim i grubim vlaknima zahtijevaju snažniji ciklus kako bi se uklonile nečistoće i vlaga.

Prema savjetima stručnjaka za čišćenje, posteljina i lagani materijali bolje se suše od ručnika. Ako se posteljina suši zajedno s ručnicima, može završiti oštećena i osušena, dok ručnici mogu zadržati vlagu i postati izvor plijesni ako se ostave vlažni.

Još jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir je razvijanje bakterija. Stručnjaci preporučuju da prljavu posteljinu ne ostavljate u košari s ostalim prljavim rubljem, već je odmah ubacite u perilicu kako biste izbjegli dodatno nakupljanje bakterija.

Kada je riječ o ručnicima, mnogi od nas žele da budu mekani i ugodni na dodiru. Međutim, korištenje omekšivača može uzrokovati suprotan učinak, jer omekšivač sadrži kemikalije koje s vremenom mogu stvoriti tvrdi sloj na ručnicima. Umjesto toga, stručnjaci predlažu jednostavno rješenje – dodajte pola čaše bijelog octa u dio perilice predviđen za omekšivač. Bijeli ocat će omekšati ručnike i učiniti ih ugodnijima na koži, a pritom neće uzrokovati štetne učinke kemikalija.

Uz malo pažnje i odgovornosti prema pravilnom pranju, vaše rublje i posteljina će vam dugoročno biti zahvalni, zadržavajući svježinu i mekoću, te će vam pružiti ugodno iskustvo korištenja, piše Chill portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...