Noć punog miseca mijenja koncept, općine i mjesta iz županije prestala dolaziti; U glazbenom dijelu nastupaju poznati bendovi, gastro ponuda od desetak jela

Nakon 18 godina, Noć punog miseca ove godine dolazi u potpuno novom duhu, dok ime ostaje nepromijenjeno. Rečeno je to danas na službenom predstavljanju ovogodišnjeg programa.

Naime, kako su rekli organizatori iz Društva “Propela”, ideja ove manifestacije postala je neodrživa te su shvatili da je došlo vrijeme za promjene.

– Ideja koja je funkcionirala postala je neodrživa jer su male turističke zajednice po uzoru na Noć punog miseca započele organizirati svoje lokalne fešte i manifestacije koje su počele dobivati karakter i vrijednosti i to je benefit na koji smo ponosni, ali upravo se taj benefit loše odrazio na Noć punog miseca jer su općine i mjesta u županiji polako prestale dolaziti u grad te je početna ideja izgubila svoju osnovnu vrijednost. Imali smo jedno 20-ak štandova s KUD-ovim i svako je selo predstavljalo svoju hranu, običaje i plesove, to je bila prvotna ideja. Naravno, sve se te ideje tijekom godina moraju silom prilika izmijeniti. Gubitak kulture koju su mala mjesta donosila na rivu kroz gastronomiju, glazbu i običaje možda se i moglo nadoknaditi jačanjem budžeta koji ne samo da nije rastao već je suprotno godinama padao, organizatori su u jednom trenutku ostali prepušteni sami sebi, a jednom nisu dobili niti kunu niti od Grada niti od Turističke zajednice pa se jedino te godine manifestacija nije održala. Moralo se prijeći na komercijalan način te se počela uzimati kotizacija od štandova koja je zapravo postala jedini izvor financiranja. Vratila se nekakva potpora Grada i Turističke zajednice, ali u vrlo minimalnim iznosima koji nisu dovoljni za realizirati tako veliku manifestaciju, kazao je Igor Bačić ispred organizatora.

Zbog toga se mijenja koncept i novo izdanje, koje će se održati od 10. do 12. kolovoza, donosi nova osvježenja koja je danas najavio Neven Stojaković.

– Odlučili smo prošle godine da je neodrživ način na koji je manifestacija zamišljena iz ovih razloga koje je Igor napomenuo i bili smo pred velikim upitnikom što napraviti. Posjećenost je uvijek neupitna, ali mi se nismo osjećali dobro jer znamo da ne pružamo dovoljno koliko bi trebali, a jednostavno nismo mogli nastaviti raditi reda radi i dogovorili smo se da bi trebali napraviti neke promjene koje će se ove godine samo jednim dijelom zaživjeti. Jedan od razloga je što nam treba dodatnih sredstava za financiranje kako bi se taj novi koncept mogao izrealizirati, a drugi je situacija na rivi. Kao što znamo, neki govore u šali da je millennium jump ubrzao radove, mi ne znamo koliko je to realno, ali činjenica je da je riva nema još uporabnu dozvolu i njima nije istekao rok u kojem moraju predati rivu. Možemo održati manifestaciju na rivi, ali ne smijemo ugaziti na kamen što je razumno jer je nov, osjetljiv, porozan i bilo koja kap ulja ili crnog vina znači čišćenje kamena, odnosno pjeskarenje, a mi nismo mogli obećati da se to neće dogoditi. Moramo sve naše sadržaje i aktivnosti povući na prostor šljunka i ovu godinu se “stisnuti”, najavio je.

Najveća, pak, promjena odnosi se na glazbeni koncept.

– Od sad pa ubuduće želimo ostati na izvornoj zamisli što se tiče imena manifestacije i gastronomije koja je nezaobilazan u tom mediteranskom dijelu. Idemo na world music u kojem ćemo predstavljati bendove jednim dijelom vezane za podneblje, drugim dijelom ne. Obzirom da nam je stvarno stalo da to napreduje uz neka veća sredstva pokušat ćemo raditi neke internacionalno nastupe, najavio je.

Tako će prvu večer, u četvrtak, 10.  kolovoza, nastupiti bend “Ljetno kino” koji koketira s veselim obradama glazbe koja je nastala u sličnim sredinama koje svoju umjetnost crpe iz života koji nije idealan, ali upravo takve okolnosti stvaraju najiskreniji glazbeni izričaj, naravno da je i Mediteran pravi primjer za to. Drugu večer, petak, 11. kolovoza, posvetili su sličnom izvoru. Najbolje od domaće glazbe kroz antologijske pjesme velikana s ovih prostora predstavit će nam Duje Stanišić i bend Breskvice. Dodir s domaćim glazbenim vrijednostima tako će ostati u potpunosti prisutan.

Treća će, pak, večer biti rezervirana za dobru zabavu uz Cubismo kojeg definitivno ne treba puno predstavljati. Osim toga, svaku večer će bendove pratiti i adekvatni DJ program.

Stojaković je spomenuo i gastronomski dio manifestacije pa će, tako, na rivi biti predstavljene dvije velike kuhinje za koje su zaduženi Renato Kraljev i Piazza catering i kroz desetak odabranih jela predstavit će se spoj novog i starog i na taj način pokušati zadržati mediteransku neposrednost i opuštenost. Veći broj sjedećih mjesta za konzumaciju također je novitet vrijedan pažnje.

Od ostalih sadržaja, bit će organizirana aktivnost “Pinel i vino”, vinski bar, dva cocktail bara, poljički soparnik, jahanje poni konja, kamera 360…

Kad govorimo o ponudi jelovnika i tih desetak jela na Noći punog miseca, dakle, možda će vas zanimati da su to burger od tune, pečene srdele s krumpir salatom, salate od sipe s rikolom, krumpirom i cherry rajčicom, pohani inćuni u lepinji, pržene lignje u lepinji, brudet od srdele i sipa s čičvardom.

Organizatori su najavili da cijene neće biti prevelike, najveća je 12 eura, a sve druge 8.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...