U našoj zemlji zabilježen rekordni broj komaraca, znanstvenik objasnio zašto je to tako

Kontinentalna Hrvatska suočava se s izrazito zabrinjavajućim porastom broja komaraca, čak četiri puta više nego prošle godine. Ovaj drastičan skok broja komaraca posebno je primjetan u Osijeku, gdje stanovnici imaju neugodno iskustvo – ako se zadrže uz rijeku Dravu samo sat vremena, mogu biti ubodeni između 50 i 60 puta. Ovi alarmantni podaci uzrokuju ozbiljnu zabrinutost, budući da su komarci, iako male životinje, najveći ubojice među svim živim bićima. Tijekom godine, njihovi ugrizi prenoseći bolesti poput malarije, rezultiraju smrću između pola milijuna i dva milijuna ljudi diljem svijeta.

Profesor dr. sc. Branimir Hackenberger Kutuzović, renomirani stručnjak sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ističe važnost ovog problema. Kao voditelj projekta ‘Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj’, on naglašava da se nikada nije susrelo s tolikim brojem komaraca. Ova situacija nije izolirana samo u Osijeku, već se i u Zagrebu susreće s rekordnim brojem komaraca. Posebno zabrinjava prisutnost tigrastih komaraca, agresivnih vrsta koje brzo rastu, a trenutačni vremenski uvjeti im pogoduju.

Razlozi za ovaj iznenadni porast su raznoliki. Visoki vodostaj rijeke Drave značajno je doprinio povećanju broja komaraca, a u Zagrebu se isto događa zbog visoke trave i nagomilanog otpada. Nepokošena trava i zanemarivanje okoliša u urbanim sredinama izuzetno potiču rast komaraca. Problem također leži u šahtovima koji postaju leglo za njihovo razmnožavanje. Profesor Hackenberger Kutuzović ističe da za razvoj tisuće komaraca treba samo pola litre vode, što je razlog zbog kojeg se njihova populacija brzo širi, pogotovo u uvjetima kakve Hrvatska pruža.

Komarci nisu izbirljivi u odabiru staništa – naseljavaju se gotovo posvuda: u travi, starim gumama, i na bilo kojoj površini koja zadržava vodu. No, njihova prisutnost nije samo neugodna; ona donosi i ozbiljne zdravstvene rizike. Tigrasti komarci, na primjer, zbog sve blažih zima uspijevaju prezimiti, a svaki njihov ubod zapravo je potencijalno širenje bolesti. Ako je komarčeva slina zaražena, i osoba koju ubode postaje zaražena.

Rješavanje ovog problema zahtijeva sveobuhvatan pristup i promjene u zakonodavstvu. Lokalne vlasti imaju odgovornost u suzbijanju komaraca, ali se često koriste različite metode ili ih uopće ne primjenjuju. Međutim, kako ističe profesor Hackenberger Kutuzović, ova situacija zahtijeva šire akcije i sudjelovanje države. U suprotnom, Hrvatska bi uskoro mogla doživjeti ozbiljne probleme. Prijetnja širenja bolesti, kao što su malarija, Zika virus i žuta groznica, sve su stvarnija opasnost. Profesor Hackenberger Kutuzović zaključuje upozoravajući na prisutnost groznice zapadnog Nila koja se već proširila Hrvatskom te naglašava važnost hitnog i sustavnog rješavanja problema povećanja broja komaraca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...