Unatrag deset godina na hrvatskim prometnicama smrtno stradalo 69 djece, kreće akcija “Poštujte naše znakove”

S novom školskom godinom od ponedjeljka, 4. rujna, počinje i policijska akcija zaštite djece u prometu “Poštujte naše znakove” koja se provodi od 1995. od kada se, prema MUP-ovim podacima, broj poginule i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama znatno smanjio.

Osjetno je, ističu u MUP-u, smanjenje smrtnog stradavanja djece u razdoblju od 1994. do 2022. godine. Primjerice, 1994. u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2000. njih 26, dok ih je 2011. poginulo 13, a 2021. i 2022. po desetero.

Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina na hrvatskim je prometnicama smrtno stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 8747, kažu u MUP-u.

Napominju i da se struktura smrtno stradale djece, prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama, bitno promijenila. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše kao putnici u vozilima.

Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine u prometu je smrtno stradalo četvero djece, jednako kao u istom razdoblju prošle godine. Također, broj teže ozlijeđene djece identičan je onom u sedam mjeseci 2022. godine, odnosno 79 djece je teže ozlijeđeno. No povećan je broj lakše ozlijeđene djece s 390 na 399 u odnosu na isto razdoblje lani.

Djecu se nepropisno prevozi na prednjim sjedalima, posjeda ih se na stražnja sjedala bez vezivanja sigurnosnim pojasom ili se na neadekvatne sjedalice koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti, upozorava policija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...