Zadarska policija zatekla strane državljane i spriječila protuzakoniti prelazak preko državne granice

Policijski službenici Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom stranih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj ili drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“.

– Naime, provođenjem aktivnosti nadzora državne granice, policijski službenici Postaje granične policije Gračac su 29. kolovoza u jutarnjim satima na širem području Srba, zatekli dva automobila njemačkih nacionalnih oznaka te su posumnjali kako bi se moglo raditi o krijumčarenju osoba, a daljnjom kontrolom je ta sumnja i potvrđena. Jednim automobilom je upravljao 48-godišnji državljanin Njemačke te se u istom kao putnik nalazio 46-godišnji turski državljanin s boravkom u Poljskoj, dok je drugim upravljao 70-godišnji državljanin Njemačke, a u automobilu se nalazilo sedam osoba za koje su policajci posumnjali da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Daljnjim postupanjem, potvrđena je sumnja policijskih službenika te je utvrđeno da su svih sedam putnika, stranih državljana, nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su ih osumnjičeni dočekali s vozilima, navodi se u priopćenju PU zadarske.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ vozači (48 i 70) i putnik (48) su uhićeni te će protiv istih biti podnesena kaznena prijava.

Tijekom postupanja policije, prema stranim državljanima se provodio postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima, a tijekom postupka su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...