Zadarski vatrogasci pred Gradskom upravom, primio ih zamjenik Babić; Štrajk se nastavlja, u ponedjeljak dogovoren sastanak

Današnjim mirnim prosvjedom, koji je otpočeo u 14 h na Branimirovoj obali, zadarski su vatrogasci  iz Sindikata “Zajedno” još jednom zatražili usklađivanje svojih zakonskih prava sa zakonima Republike Hrvatske, prvenstveno kad je riječ o visini plaće.

Dino Lilić, povjerenik Sindikata “Zajedno”, tom je prigodom naglasio kako unatoč svim pokušajima da se ova situacija riješi mirnim putem i razgovorom, sve što su dobili od Grada je odbijenica:

– Nećemo mi pristati na nikakve ucjene, a gospodi ne znam kako bih ja to njima objasnio ako su sami na sudu gdje se utvrđivala legalnost rekli da nama plaće daje država, ne Grad Zadar. Grad Zadar je manjinski vlasnik. Preko 90 posto ide financiranje od države. Znači, manjinski dioničar određuje nama za plaće i govori da mi njih ucjenjujemo kad pitamo minimalna zakonska prava, jer ovdje se ne radi o povišicama, oni lupaju tih nekih 20 posto. To su nas gospoda samo izjednačila s komunalcima i ostalima u gradu, ništa više, a i sami su rekli na pitanje sudaca da li su oni nama ikad isplaćivali i da li se nama isplaćuje išta što je država donijela i propisala zakonom, sam zapovjednik je rekao da ne, bio je jasan Lilić.

Ističe kako rješenje stoji iza ugla, uz dobru volju oba sindikata i samog Grada Zadra:

– Koliko imam saznanja iz razgovora s našim zapovjednikom, on je rekao da se tu ne radi o velikom iznosu za Grad, da se tu ne radi o velikom iznosu novca, tako da ne vidim gdje je taj problem i ja mislim da je tu jedina stvar što se radi samo da gradonačelnik pozove na rebalans proračuna, što se nas tiče to se može riješiti jučer, ne danas. Ovo danas čisto prosvjedujemo zbog toga što nas ignoriraju. Mi smo pozvali drugi sindikat da sjednemo jer jednostavno svi moramo sudjelovati, obje strane, oba sindikata, isto tako i Grad Zadar moraju potpisati taj kolektivni, ali da ću ja doći i potpisivat će netko kolektivni koji umanjuje radnička prava, to nema smisla. To se do sad radilo zadnjih 15 godina, oni nama samo uzimaju i uzimaju, ovamo se radi dvorana, uzmi vatrogascima, korona je, sve djelatnosti se ne smiju dirati kako je naređeno od države, a zadarskim vatrogascima se skida od osnovice. Zadnjih 15 godina je samo oduzimanje, oduzimanje, oduzimanje, povećanja nikakvog nema, zaključio je Lilić.

Komentirao je i podršku prisutnih među kojima nije bilo članova drugog sindikata iz JVP Zadar  obzirom da se, kako kaže, njihov povjerenik ogradio u ime svih, no bilo je tu predstavnika postrojbi iz Šibenika, Knina, Vukovara, itd. kojima se Lilić  zahvalio na dolasku, istaknuvši kako jedan određeni broj kolega nije mogao doći zbog  trenutno nestabilnog stanja na terenu uslijed brojnih požara i poplava.

Jedan od vatrogasaca kojem su dozlogrdila ignoriranja od strane Grada je i Elvis Bajlo, vatrogasac s 30-godišnjim stažom, koji smatra da se mirnim putem može sve riješiti:

– U prosvjedu smo iz razloga da nam se poboljšaju materijalna i ekonomska stanja prvenstveno, što znači plaće, da se izjednačimo s nekim drugim postrojbama koje imaju puno veću plaću od nas. Tražimo sastanak, ne želimo nered, tražimo razgovor, kratak je bio Bajlo.

Njegov kolega Josip Šare, koji iza sebe ima četiri godine dobrovoljnog vatrogasnog rada, nakon kojih je uslijedilo pet profesionalnih, dodao je:

– Prosvjedujemo zato što želimo dijalog s Gradom, znači, želimo da nas Grad pozove na sastanak i da s nama priča kao sa sindikatom koji zaslužuje neke razgovore. Ovo je samo očajnički potez radnih ljudi koji su žrtve turizma, koji nam nameće Zadar i puni svoj proračun, a mi koji radimo ovaj posao ne možemo preživjeti iz mjeseca u mjesec, mi smo uzrujani i mi smo zbog toga tu. Mi smo jednostavno žrtve turizma, zaključio je.

Prosvjednici su se ubrzo uputili pred Gradsku upravu gdje su od gradonačelnika tražili odgovore na svoje zahtjeve. Iako je nakon polusatnog dozivanja gradonačelnika izgledalo kao da se ništa neće dogoditi, naposljetku ih je na sastanak pozvao zamjenik gradonačelnika Ante Babić, s obzirom da se uspostavilo kako je Branko Dukić na godišnjem odmoru.

Nakon održanog sastanka, povjerenik sindikata Lilić rekao je kako su zamjenika gradonačelnika upoznali s cijelom situacijom te dogovorili daljnje korake:

– Dogovorili smo se da će nam u petak javiti vrijeme kad će se održati sastanak u ponedjeljak  i da se počnu rješavati direktno konkretne stvari koje se tiču zakona i koje se tiču zakonskih prava vatrogasaca i kako je sad iskazana neka dobra volja da se to riješi što hitnije. Vidit ćemo sad za dalje, trenutno štrajk se nastavlja intenzitetom koji je bio. Mi ćemo sačekati taj sastanak u ponedjeljak, da sjednemo da svi lijepo popričamo, da se, kao i u današnjem tonu, nastave razgovori  i da svi odu sretni i zadovoljni, optimističan je Lilić.

Zamjenik gradonačelnika Babić istaknuo je kako se danas po prvi put upoznao sa situacijom oko štrajka u JVP Zadar, obzirom da dosad nije bio upućen u nikakve detalje.

– Kako su djelatnici došli ovdje na trg, odlučio sam da ih primim, da saslušam njihovu stranu priče i ovo što je rekao gospodin Dino. Do kraja tjedna ću morati izvijestiti gradonačelnika i ovdje ćemo mi sjesti u Gradu da vidimo situaciju koju su oni meni sad prezentirali, a i da vidim drugu stranu medalje, što bi se reklo, da možemo naći nekakve konkretne zaključke, rekao je, pritom dodajući:

– Nema klasičnih obećanja, nego je obećanje da ćemo do petka sagledati situaciju pa ćemo onda se dogovoriti. Vrlo vjerojatno ćemo u ponedjeljak održati taj sastanak da vidimo jer nikome nije u interesu da se štrajk nastavi.

Podršku vatrogascima dala je i nezavisna gradska vijećnica Adela Frank, rekavši:

– Sindikat “Zajedno” traži samo ono što im se zakonom mora obezbijediti, dakle, Zakonom o vatrogastvu i pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta i uvjeta. Budući da je sve to izglasano, Grad mora početi primjenjivati uredbu kako bi oni ostvarili svoja materijalna prava i visinu plaće. Jedino to oni traže. Mislim da će biti potrebno rebalansom proračuna dogovoriti okvir na koji način će se to izvesti kako bi se njihova prava ispoštovala. Štrajk također vodi i potpisivanju novog kolektivnog ugovora. Obzirom da sada imaju dva reprezentativna sindikata, potrebno je otvoriti i to, zaključila je Frank.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...